Τα θερμοκηπιακά υπολείμματα στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων

11:37 π.μ. - Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Παρ, 25/37/2022
Image: Τα θερμοκηπιακά υπολείμματα στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων

Σύντομα η ενημέρωση με τις προτάσεις του Δήμου Ιεράπετρας -Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η αντιδήμαρχος Μ. Ρουμελιωτάκη

Αναφορικά με το πλαίσιο, επικαιροποίησης και προσαρμογής στον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.Α.) όλων των δήμων μελών του ΕΣΔΑΚ και την πρόσφατη συνάντηση-συζήτηση που έγινε στην Ιεράπετρα με τον ΕΣΔΑΚ και τους μελετητές των Τ.Σ.Δ.Α. ώστε να εξειδικευτεί και να διαμορφωθεί το κατάλληλο μίγμα δράσεων που θα αφορά τον κάθε Δήμο ξεχωριστά, μίλησε στον Ηχώ 99,8 η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Όπως είπε, ο Δήμος Ιεράπετρας είναι στο τελικό στάδιο της πρότασης για το Τοπικό Σχέδιο που περιλαμβάνει πολλές δράσεις όπως πχ καφέ κάδο, η γωνιά της ανακύκλωσης, η ανταποδοτική ανακύκλωση, το σύστημα δημοτικών βρυσών για νερό ύδρευσης σε κοινόχρηστους χώρους, πράσινα σημεία , διαχείριση απορριμμάτων νήσου Χρυσής, ευαισθητοποίηση πολιτών και άλλα. Αφού ολοκληρωθεί η πρόταση θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και βέβαια το θέμα θα έρθει στις αρμόδιες Επιτροπές και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο ένα θέμα που απασχολεί τον Δήμο Ιεράπετρας είναι αυτό της διαχείρισης των θερμοκηπιακών αποβλήτων. Οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα, δεν έχουν υποχρέωση, για τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων. Επίσης το συγκεκριμένο θέμα δεν απασχολεί όλους τους δήμους.

Ως Δήμος Ιεράπετρας ωστόσο το έθεσαν στον ΕΣΔΑΚ και στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη ώστε να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με τις δυνατότητες ενός δήμου να βοηθήσει σύμφωνα με τη νομοθεσία να βοηθήσει στη επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος που απασχολεί κάθε αγροτική περιοχή, ώστε να συμπεριληφθούν δράσεις και γύρω από αυτά τα απόβλητα. Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα αλλά μπορεί να παίξει έναν συντονιστικό ρόλο. Η πρόταση λοιπόν που φαίνεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί είναι, ο Δήμος να συντονίσει Ομάδες Παραγωγών παραγωγούς φυτωρίων, συνεταιρισμούς, ώστε μέσα από αυτούς τους φορείς να γίνει η διαχείριση των θερμοκηπιακών αποβλήτων. Όλα αυτά θα φανούν και θα προκύψουν μέσα από το Τοπικό Σχέδιο, κατέληξε η αντιδήμαρχος.