Τα θέματα που ανέδειξε η «Κίνηση Πολιτών» στο χθεσινό ΔΣ

11:41 π.μ. - Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015
11:10 π.μ. - Δευ, 12/41/2015
Image: Τα θέματα που ανέδειξε η «Κίνηση Πολιτών» στο χθεσινό ΔΣ

Για το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο μίλησε ο επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών» κ. Μανώλης Γερακιανάκης.

Εξ αρχής θέσαμε θέμα με τη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου αφού υπήρχαν πρωτοκολλημένες δύο επιστολές με την επισήμανση να αναγνωστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπήρχαν ούτε στα χέρια του προέδρου.
 
Η μία επιστολή ήταν εκ μέρους συμπολίτη μας για έργο που πραγματοποιείτε στην Τ. Κ. Ανατολής και η δεύτερη από τους  εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς και αφορούσε προκλητική τοποθέτηση της προέδρου της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφού σύμφωνα με τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών θα έπρεπε να εργάζονται 38 άτομα και δεν εργάζονται ούτε οι μισοί.
 
Τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α δεσμεύτηκαν ότι θα το συζητήσουμε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. 
 
1) ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ  ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 
Με αφορμή την παραχώρηση χώρου για την κατασκευή δεξαμενής στην Ανατολή και την διαπίστωση για παράτυπες και παράνομες πράξεις και διαδικασίες, αναδείχθηκαν θέματα που μας προβληματίζουν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε.
 
Με τις εργασίες κατασκευής διαπίστωσαν συμπολίτες μας ότι εκτελείτε έργο μέσα στην ιδιοκτησία τους από το Δήμο χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό, αφού εφαρμόζονται διαδικασίες αδιαφανείς που επιτρέπουν τέτοιου είδους ενέργειες τόσο από αιρετούς, όσο και από ασυνείδητους πολίτες.
 
Στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε την πραγματικότητα συναντήσαμε την άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας να μας κοινοποιήσει τα σχετικά έγγραφα, με πρόσχημα τα Προσωπικά Δεδομένα.
 
Αλήθεια ποια είναι τα Προσωπικά Δεδομένα σε ένα έργο που εκτελεί ο Δήμος, ακόμα απορούμε, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα, το πώς κάποιοι αντιλαμβάνονται τη δημόσια διοίκηση και τη θέση τους.
 
Ακόμα και μετά τη διαβεβαίωση του ίδιου του Δημάρχου και την αίτηση που καταθέσαμε, δεν μας δόθηκαν όλα τα έγγραφα, παρά χρειάστηκε να επικαλεστούμε νόμους και διατάξεις που αναφέρουν ρητά ότι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα του Δήμου, για να γίνει το αυτονόητο.
 
Το επίμαχο έγγραφο ήταν η υπεύθυνη δήλωση συμπολίτη μας από τις 15/11/209 χωρίς το γνήσιο της υπογραφής, ο οποίος παραχωρούσε χώρο για την κατασκευή της δεξαμενής και που όπως αποδείχθηκε γνώριζε εξ αρχής όπως και ο πρόεδρος της κοινότητας, ότι οι ιδιοκτήτες του ήταν άλλοι.
 
Σε αυτό, απορία και εκνευρισμό μας προκάλεσαν δύο πράγματα :
 
α) η στάση του Δημάρχου που ως παλιός αιρετός και Δήμαρχος ενώ γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα συναίνεσε στον αποκλεισμό μας από την ενημέρωση και
 
β) η στάση της υπηρεσίες που ενώ οφείλει και γνωρίζει τις υποχρεώσεις της, οχυρώθηκε παρανόμως, πίσω από τις εντολές των πολιτικών της προϊσταμένων. 
 
Κύριε πρόεδρε κάνουμε σαφές ότι σε παρόμοια περίπτωση που απευχόμαστε να συμβεί ξανά, θα καταφύγουμε σε ότι νομική διαδικασία προβλέπετε χωρίς κανένα δισταγμό, είτε για αιρετούς είτε για πρόσωπα της υπηρεσίας καθώς πιστεύουμε ότι αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.
 
Μείζον επίσης θέμα είναι η τελική απόφαση, η ολοκλήρωση και η λειτουργία του έργου, αφού οι ιδιοκτήτες μετά την αδιάλλακτη στάση όσων τους εξαπάτησαν και της αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής να τους δικαιώσει ηθικά και οικονομικά για την ζημιά που υπέστησαν, απέστειλαν εξώδικη δήλωση που αναφέρουν ότι είναι αρνητικοί στην εξέλιξη του έργου και δεν παραχωρούν το χώρο.
 
Τεράστια ερωτηματικά εγείρονται μετά την έγγραφη δήλωση του προηγούμενου Προέδρου της Ανατολής κ. Μανώλη Μπιλανάκη με Αριθ. Πρωτ. 15132 στις 1/12/2015.
 
Αναφέρει ότι η απόφαση για το έργο πάρθηκε στις 27 Ιουλίου 2012 για συγκεκριμένη θέση, τους ιδιοκτήτες που συνυπέγραψαν να παραχωρήσουν χώρο και ότι παράνομα, επιπόλαια και καταχρηστικά, άρχισε η κατασκευή του στις 14 Νοεμβρίου 2015 σε άλλο χώρο 85 μέτρα χαμηλότερα, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι οι πραγματικές ανάγκες.
 
Συνυπολογίζοντας την άκυρη υπεύθυνη δήλωση (αφού δεν έχει το γνήσιο της υπογραφής) του 2009, για ένα έργο που αποφασίστηκε να γίνει το 2012 και το πώς η υπηρεσία έκανε μία τέτοια παράνομη διαδικασία, μόνο ως σκάνδαλο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και απαιτούμε πειστικές απαντήσεις – εξηγήσεις για όλα αυτά και από την υπηρεσία και από τη Δημοτική Αρχή.
 
 
 
 
 
2) ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ 1ΒΑΘΜΙΑΣ & 2ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
Μετά από καταγγελίες επιχειρηματία της πόλης μας, διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών προχώρησε στην αγορά εκτυπωτών μέσα από διαδικασία που δεν προβλέπετε από καμία οδηγία, χωρίς καν να πάρει τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων επιτροπών και  έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στην τοπική μας κοινωνία.
 
Όλοι γνωρίζουμε την άρνηση συμμετοχής σε διαγωνισμούς του δημοσίου, από την τεράστια καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας μέχρι να πάρουν τα χρήματα τους και την ανύπαρκτη ρευστότητα από τα capital controls.
 
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχε μόνο ένας αφού όπως φαίνεται ήταν και ο μοναδικός που γνώριζε την πρόθεση του προέδρου που την έκανε και πράξη, παρανόμως να εξοφλήσει το τιμολόγιο πριν ακόμα την παραλαβή των μηχανημάτων.
 
Επίσης στην ίδια παραγγελία οι εκτυπωτές από έξι που ήταν αρχικά έγιναν οχτώ, χωρίς όμως να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τους δύο παραπάνω, αν και υπήρχε απόφαση για την προμήθεια τους από την αρμόδια επιτροπή.
 
Κύριε Δήμαρχε αφού σημειώσουμε ότι στην κοινωνία συζητιέται ευρέως η στενή σχέση του Προέδρου με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, χαρακτηρίζουμε τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, προκλητικές και σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να μην συμβούν ξανά.
 
 Η τήρηση της νομιμότητας ιδιαίτερα σε οικονομικές διαδικασίες, είναι αυτή που δεν θα επιτρέψει να υπάρχουν αρνητικές σκέψεις και σχόλια για πρόσωπα και πράγματα και οφείλουμε όλοι να την ακολουθούμε.
 
 
 
3) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ
 
Η υπηρεσία καθαριότητας ανέθεσε μετά από διαγωνισμό, εργολαβία για το κλάδεμα των δέντρων. Όπως ενημερωθήκαμε θα κοστίσει λίγο παραπάνω από 17.000 ευρώ και ανατέθηκε σε Ηρακλειώτη εργολάβο αφού ήταν ο μοναδικός που διέθετε καλαθοφόρο, προϋπόθεση του διαγωνισμού.
 
Και πώς να μην ήταν ο μοναδικός αφού οι όροι του διαγωνισμού ήταν τόσο εξειδικευμένοι που μόνο ως φωτογραφική μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε.
 
Στην τεχνική έκθεση που συντάχθηκε αναφέρεται το εξής :
 
«Οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων δεν είναι δυνατό να γίνει από το προσωπικό του Δήμου, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού και λόγω μη διάθεσης του απαραίτητου καλαθοφόρου μηχανήματος.» και αναρωτιόμαστε όλα τα προηγούμενα χρόνια πως γινόταν;
 
Πιστεύουμε ότι η υπηρεσία του Δήμου μας έχει και το προσωπικό και τα μηχανήματα και τη γνώση για αυτό το έργο και να θυμίσουμε την παλαιότερη συνεργασία της με τεχνικούς και όχημα της ΔΕΗ.
 
Σίγουρα είναι μία επιλογή που έχει γρήγορα αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα είναι η εύκολη και ταυτόχρονα ακριβή λύση που διώχνει χρήματα από το Δήμο μας.
 
Ακόμα και αν η εργολαβία ήταν μονόδρομος, σύμφωνα με τα δεδομένα θα μπορούσε να σπάσει στα δύο και  να δώσει τη δυνατότητα και σε συμπολίτες μας να εργαστούν, αλλά και πολύ λιγότερα  χρήματα να φύγουν σε άλλο δήμο.
 
 
 
4) ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
 
Ενημερωθήκαμε ότι βοσκός στη Θρυπτή, περιέφραξε αγροτικό δρόμο με συρματόπλεγμα, καθώς και ξένη περιουσία.
 
Κύριε Δήμαρχε, επειδή σαν Δήμος θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στο θράσος κάποιων ατόμων, σας καλούμε αμέσως αύριο το πρωί η υπηρεσία να αφαιρέσει την συγκεκριμένη περίφραξη και προτείνουμε κατά την όλη  διαδικασία, να είμαστε παρών όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Συνέντευξη