Τα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο και οι δύο γραμμές Μαξίμου και «Πενταγώνου»

10:55 π.μ. - Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018
10:11 π.μ. - Κυρ, 04/55/2018
Image: Τα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο και οι δύο γραμμές Μαξίμου και «Πενταγώνου»

Η υπόθεση της Ρω και των τροχιοδεικτικών βολών που έπεσαν προς ένα τουρκικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής, δείχνει ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα και μια σπίθα μπορεί να φέρει καταστροφή

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη βρίσκονται Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες στο Αιγαίο αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εξαιρετικά τεταμένη. Και επικίνδυνη ως προς τη δημιουργία μιας πολεμικής εμπλοκής που μπορεί να πάρει διαστάσεις.
 
Η υπόθεση της Ρω και των τροχιοδεικτικών βολών που έπεσαν προς ένα τουρκικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής, δείχνει ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα και μια σπίθα μπορεί να φέρει καταστροφή.
 
Οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16, οι χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τα σκάφη του λιμενικού των Τούρκων που παρενοχλούν ή και προσπαθούν να εμβολίσουν ελληνικά πλοία, η παρεμπόδιση διάσωσης προσφύγων, οι κινήσεις των γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι συνεχείς και εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην περιοχή.
 
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Νέα», καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διαχείριση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο έχει συζητηθεί εκτενώς, σε γνωστές και άγνωστες συσκέψεις που έχουν λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η εντολή του Πρωθυπουργού για εγρήγορση προς αποτροπή τετελεσμένων ήταν σαφής, όπως σαφές ήταν και το μήνυμα που έφτασε στην απέναντι πλευρά, ότι η Αθήνα δεν θα ανεχτεί «νέα Ιμια».
 
Από τότε και μετά, η ελληνική πλευρά καλείται καθημερινά να ισορροπεί ανάμεσα στην ψύχραιμη διαχείριση και την αποφασιστική στάση. Πόσω μάλλον που διαδόθηκαν πληροφορίες που ήθελαν τους Τούρκους να έχουν συζητήσει (στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας) την πρόκληση επεισοδίου για δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο.
 
Τι έγινε στη Ρω;
Σε ότι αφορά το περιστατικό της Ρω, πάντως, υπάρχουν πολλές «γκρίζες» ζώνες και ως προς το τι έγινε και ως προς τη διαχείριση. Σύμφωνα με τα «Νέα» και το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή, επίσημη εκδοχή για το περιστατικό δεν ήρθε ποτέ. Το συμβάν έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Κάποιες από αυτές έκαναν λόγο και για πτήση του τουρκικού μέσου πάνω από τη Ρω. Ανεπίσημα το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την αντίδραση των Ελλήνων με τροχιοδεικτικά πυρά, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν φαίνεται να υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από το ελικόπτερο.Πληροφορίες επίσης από το «Πεντάγωνο» ανέφεραν ότι ο Πάνος Καμμένος μετά το συμβάν μίλησε με τον επικεφαλής της φρουράς στη νήσο Ρω και του έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση αντίδραση και εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.
 
Αργότερα, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιχείρησαν εμφανώς να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας ότι δεν αξιολογείται ως μείζον.Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, το τουρκικό ελικόπτερο έγινε τη νύχτα αντιληπτό και ορατό από το Καστελλόριζο, έχοντας προφανώς αναμμένα φώτα, όχι όμως από τη Ρω, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η φρουρά με τροχιοδεικτικές βολές σε αποτροπή υπέρπτησης του ελικοπτέρου που δεν έβλεπε, αλλά το άκουγε να πετά. Παραμένει άγνωστο το αν ζητήθηκε ή όχι η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας και ειδικά του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων για να υπάρχει εικόνα τού τι πετάει, σε ποιο ύψος και πού.
 
Οι επικοινωνίες
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ήχος του ελικοπτέρου που ακουγόταν σε κοντινή απόσταση ήταν που σήμανε συναγερμό μεταξύ των ελλήνων στρατιωτών που φρουρούσαν τη Ρω. Ακολούθησε επικοινωνία με τον επικεφαλής της δύναμης στο Καστελλόριζο, ο οποίος και αποδέσμευσε τους κανόνες εμπλοκής για να πυροβολήσουν οι φρουροί σε αντίθετη κατεύθυνση και να απομακρύνουν έτσι πιθανή πτήση του ελικοπτέρου από πάνω τους, όπως κι έγινε.
Από τις πρώτες στιγμές, εικόνα της επιχείρησης είχε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος, ο οποίος και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοιχτή γραμμή με το «Πεντάγωνο», καθώς ενημερώνεται για όλες τις λεπτομέρειες σε περίπου πραγματικό χρόνο και έτσι μπορεί να ελέγχει τον βαθμό κλιμάκωσης της ελληνικής αντίδρασης. Συγκλίνουσες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο Τσίπρας ενημερώθηκε μετά τους πυροβολισμούς.
 
Προκλητικό τουρκικό δημοσίευμα για χτύπημα ελληνικού πλοίου
Ένα περίεργο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak  με τίτλο: «Αν χτυπηθεί και βουλιάξει ελληνικό πλοίο» δυναμιτίζει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
 
Λίγες μόλις ώρες μετά το περιστατικό με το ελικόπτερο πάνω από το νησί της Ρω η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Αν χτυπηθεί και βουλιάξει ελληνικό πλοίο» και αναφέρεται στο ενδεχόμενο προβοκάτσιας στο Αιγαίο με στόχο να πληγεί ο Ερντογάν.
 
Μπορεί το δημοσίευμα να μην συνδέει ευθέως την προβοκάτσια με τους γκιουλενιστές αλλά κάνει αναφορά στην κατάρριψη του Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους το 2015 από Τουρκικό μαχητικό, στα σύνορα με τη Συρία που είχε αποδοθεί σε γκιουλενιστές αξιωματικούς.
 
«Καθώς αναβαίνει η ένταση στο Αιγαίο, αν γίνει κάποιο ατύχημα, ας πούμε ένα τουρκικό μαχητικό να βυθίσει μια ελληνική πυραυλάκατο ή ένα ελληνικό πλοίο, τότε ξαφνικά όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν συμμαχία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει η Τουρκία» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
 
 
in.gr