Τα νεότερα για την Καστανή Ρυτίδωση από το Πανελλήνιο Συνέδριο Φυτοπαθολογίας
Ενδιαφέροντα τα όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Νίκος Κατής Ομότιμος Καθηγητής - Ιολόγος
Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το πανελλήνιο φυτοπαθολογικό συνέδριο μετέφερε στον Ηχώ 99,8 ο Ομότιμος καθηγητής, ιολόγος κ. Νίκος Κατής. Όπως είπε, ήταν σημαντικό ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση και δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν χρήσιμες συζητήσεις, διαλέξεις παρουσίαση ερευνητικών προγραμμάτων κλπ.
Ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν είχε να κάνει με την ίωση της καστανής ρυτίδωσης που πλήττει κυρίως την τομάτα. Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα υγιεινής είναι ο μοναδικός τρόπος διαχείρισης της ασθένειας αν και υπάρχουν υβρίδια που φαίνεται να είναι ανεκτικά στην ίωση.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο αριθμός των φυτοφαρμάκων στο 50% κάτι πολύ σημαντικό, που ωστόσο δημιουργεί δυσκολίες στην αντιμετώπιση ασθενειών. Δίνει όμως το έναυσμα σε ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια ώστε αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Κάτι ακόμη ενδιαφέρον είναι ότι εταιρίες κατευθύνονται στη μείωση των λιπασμάτων χωρίς να μειωθεί η παραγωγή, το ίδιο και ως προς τη χρήση του νερού, ώστε να μη γίνεται άσκοπη κατανάλωση.
Ο κ. Κατής στάθηκε στη συνέχεια στο θέμα της καστανής ρυτίδωσης και στα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται και τόνισε ότι ο παραγωγός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, να εντοπίσει έγκαιρα τα κρούσματα και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία της καλλιέργειας. Πρόσφατοι έλεγχοι πάντως έδειξαν ότι φαίνεται να υπάρχει μια έξαρση της ίωσης στην περιοχή της Ιεράπετρας σύμφωνα με τον κ. καθηγητή.