Τα μυστικά για ποιοτικό ελαιόλαδο από τους καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ Λ. Αλυσσανδράκη και Γ. Ψειροφωνιά
Οι καθηγητές μίλησαν για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα
Η Γιώτα Ψειροφωνιά, επιστημονική συνεργάτιδα στο τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μίλησε για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα. Ο Ηχώ 99,8 βρέθηκε στην εσπερίδα και παραθέτει στιγμιότυπα στα οποία η κ. Ψειροφωνιά μιλάει για την σημασία που παίζουν οι βιοδιεγέρτες στην καλλιέργεια και για το πόσο μπορούν να παρατείνουν τον χρόνο παραγωγής. Στην συνέχεια, αναλύει τις ορθές πρακτικές της ελαιοκαλλιέργειας οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Πρώτα, μίλησε για το κλάδεμα το οποίο προτείνει να γίνεται κάθε χρόνο καθώς έτσι βοηθάμε το δέντρο να παράγει καλύτερης ποιότητας καρπό και έδωσε λεπτομέρειες για τον σωστό τρόπο κλαδέματος. Τόνισε επίσης τη σημασία της σωστής φυτοπροστασίας καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα εάν ένα προϊόν υπερβαίνει τα όρια των επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων αναφέροντας τον δάκο ως τον πιο σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή μας. Η άρδευση , η λίπανση και η συγκομιδή παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό σύμφωνα με την κ. Ψειροφωνιά είναι η μεταφορά και η αποθήκευση του ελαιοκάρπου.
-
Στην συνέχεια, ο κ. Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας ΕΛΜΕΠΑ, μίλησε για τις τέσσερις ποιότητες του ελαιολάδου: το έξτρα παρθένο, το παρθένο, το μειονεκτικό ή μη βρώσιμο και το πυρηνέλαιο. Συνεχίζοντας, ανέφερε τις δύο μεγάλες ομάδες χαρακτηριστικών στις οποίες χωρίζεται η ποιότητα. Η πρώτη ομάδα είναι τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η οξύτητα, οι κάπες, τα υπεροξείδια και τα λιπαρά οξέα και ανέλυσε τον ρόλο που παίζουν στην ποιότητα του ελαιολάδου δίνοντας έμφαση στην οξύτητα. Η δεύτερη ομάδα έχει να κάνει με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο παρθένο ή έξτρα παρθένο, χρειάζονται και οι δύο αυτές αναλύσεις.
-
Τέλος, ο κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε κάποιους από τους πιο σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Οι καιρικές συνθήκες, η ποικιλία της ελιάς, το έδαφος, η υγρασία της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία, η περιοχή αλλά και το υψόμετρο είναι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες. Καθώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές κάθε χρονιά, η ποιότητα μπορεί να αλλάζει από χρονιά σε χρονιά.