Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα - Τι ισχύει για γήπεδα, τηλεργασία, εστίαση

9:55 π.μ. - Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022
09:02 π.μ. - Σάβ, 19/55/2022
Image: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα - Τι ισχύει για γήπεδα, τηλεργασία, εστίαση

Από σήμερα Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου αποκτούν περισσότερες ελευθερίες, μετά την άρση μέτρων για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη

«Ανάσα» για πολίτες και καταστηματάρχες, καθώς από σήμερα Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου - μετά τους τελευταίους περιορισμούς - εφαρμόζεται η πολυπόθητη χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Έτσι από σήμερα επανέρχονται οι κανονικοί ρυθμοί, και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να συνυπάρχουν σε χώρους εστίασης, ενώ αυξάνεται η χωρητικότητα στα γήπεδα και παράλληλα επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές με διανυκτέρευση.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι ειδικοί που εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως πρόκειται για μια βιαστική κίνηση.

Πλεύρης: «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο»

Ο κ. Πλεύρης τόνισε, επιπλέον, ότι δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας, αλλά έκανε λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των περιορισμών μέχρι τέλη Μαρτίου.

Την άρση όλων των περιορισμών μέχρι το τέλος Μαρτίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τα μέσα έως τέλη Μαρτίου πρέπει να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στα επιμέρους εθνικά συστήματα υγείας, αλλά χωρίς εφησυχασμό».

Παρευρισκόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, όλες οι χώρες πιστεύουν πως οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, έσπευσε να υπενθυμίσει πως «όλοι οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο. Η συνολική εικόνα είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει η Ευρώπη για το τέλος της πανδημίας, αλλά να είναι προετοιμασμένη».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε, επιπλέον, ότι δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας, αλλά έκανε λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των περιορισμών μέχρι τέλη Μαρτίου. Για την απόφαση άρσης περιορισμών στην Ελλάδα επισήμανε πως το ποσοστό εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό είναι άνω του 81%. Επίσης, ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί μέσα σε 25 ημέρες από 680 σε 480, ενώ τα χθεσινά εξιτήρια-εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι 150 υπέρ των εξιτηρίων, κάτι που δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι μεν ακόμα πιεσμένο, αλλά παρατηρείται αποκλιμάκωση.

Σχετικά με τη συζήτηση για τέταρτη δόση, τόνισε πως «η κυβέρνηση δε λειτουργεί ανεξάρτητα από τους επιστήμονες και τον ΕΜΑ. Ενδεχομένως, εάν χρειαστεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης, αλλά αυτή η συζήτηση είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη», κατέληξε.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή και θα ισχύουν από αύριο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου είναι τα εξής:

Να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Σήμερα στα γήπεδα επιτρέπεται η κάλυψη μόνο σε ποσοστό 10% και με όριο τα 1000 άτομα.

Πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο οι ειδικοί φαίνεται ότι δεν έχουν αντίρρηση καθώς θεωρούν ότι είναι συνήθως εξωτερικοί χώροι συνεπώς μπορούν οι ομάδες να τηρήσουν τα μέτρα για τους φιλάθλους τους.

Κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παρότι ελάχιστοι πλέον τη χρησιμοποιούν σε εξωτερικούς χώρους αφού δεν επιβάλλονται και πρόστιμα, υπάρχουν επιστήμονες που δεν συμφωνούν να αρθεί το μέτρο. Εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Να επιτραπούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία και οι όρθιοι. Στην τελευταία συνεδρίασή τους πάντως οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως ώστε να μην υπάρχει περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι, με συνέπεια να καταργηθούν στην πράξη τα οποία μέτρα στην ψυχαγωγία και την εστίαση.

«Όχι», ωστόσο, είπαν οι εμπειρογνώμονες στις παρελάσεις και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Τέλος, θετικά απάντησαν οι επιστήμονες της επιτροπής για το θέμα των σχολικών εκδρομών από την 1η Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να κοινωνικοποιηθούν. Άλλωστε οι εκδρομές είχαν απαγορευθεί το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας και υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ζήσει καν αυτήν τη μαθητική εμπειρία.

Υποχωρεί η πανδημία

Παράλληλα, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε, ενημέρωση για την πανδημία, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη. Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας. Αναφερόμενη στην αντιιική θεραπεία κατά της COVID-19, είπε ότι έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις χορήγησής της, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίες. Η κ. Γκάγκα είπε ότι η διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά και μέχρι τώρα υπάρχει θετική εικόνα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Τις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.

Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων, ανέφερε ότι αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της Novavax και τέλος Μαρτίου αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι «μέχρι τις 31 Μαρτίου θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών».

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως αυξήθηκε για λίγο η θετικότητα, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ επισήμανε πως παραμένει σταθερή η πανδημία, με τον μ.ό. κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 17.000-18.000.

Όπως είπε, σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (Κέα, Σύρος, Κάρπαθος και Θάσος). «Πανελλαδικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών”, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές. Το 90 % των νέων εισαγωγών αφορούν κρούσματα με τη μετάλλαξη “Όμικρον”», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες COVID. Όσον αφορά στην περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «δε φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας».

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως είπε, «για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων». Για την επαναμόλυνση, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης μόνο σε όσους έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως είναι κάτι που έχει αποφασιστεί από το φθινόπωρο.

Λιγότεροι θάνατοι

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, μειώθηκαν παγκοσμίως οι διαγνώσεις κατά 21% την τελευταία εβδομάδα, ενώ πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της “Όμικρον”. «Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7%», ανέφερε ο καθηγητής. Για την Ευρώπη, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, με μείωση κατά 20% στις διαγνώσεις όσο οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου παρέμειναν σταθεροί. «Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με μόνο 7 από τις 47 χώρες να παρουσιάζουν επιδείνωση, ενώ 19 χώρες δείχνουν σημαντική βελτίωση.

Στην Ελλάδα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων παρέμεινε σταθερός, αλλά παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σχετικά με τους θανάτους, της τάξης του 20%.Η πίεση, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών σε ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση 7%, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών και αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων. Συνεπώς, όπως κατέληξε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως οδεύει σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις και πως κατευθύνεται προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό ότι θα εξακολουθήσει, αναμένουμε και την επιστροφή στην κανονικότητα», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Νέα Κρήτη