Τα καλά λόγια δεν είναι ποτέ φτώχεια"

5:47 μ.μ. - Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020
05:05 μ.μ. - Παρ, 01/47/2020
Image: Τα καλά λόγια δεν είναι ποτέ φτώχεια"

Γράφει: Η εκπαιδευτικός Βάσια Κούκη

Από μικρή, θυμάμαι τη μαμά μου να λέει:

"Μία κουταλιά μέλι έχει περισσότερη δύναμη από ένα βαρέλι ξύδι". Δυσνόητη φράση για πολλά χρόνια, μεν, καλά τοποθετημένη σε μιαν άκρη του μυαλού μου, δε. Μεγαλώνοντας, όχι μόνο κατάλαβα τη σημασία της φράσης αυτής, αλλά και την έμπρακτη εφαρμογή της. Λέγοντας μια καλή, ευγενική, γλυκιά κουβέντα σε έναν άνθρωπο, γνωστό μας ή όχι, ξοδεύουμε περίπου 5 δευτερόλεπτα. Εκείνος, όμως, θα τη θυμάται μια ζωή. Είναι τόσο απλό, τόσο όμορφο, μα και αισιόδοξο, όταν ανοίγουμε το όμορφο και καλόγνωμο στόμα μας, ευγένεια, ανθρωπιά και ζεστασιά να χρωματίζουν τη συζήτηση που κάνουμε με κάποιον άνθρωπο, αφού κάτι τέτοιο δεν μάς κάνει απλά συμπαθείς, φιλικούς και προσιτούς, αλλά φανερώνει και την παιδεία που διαθέτουμε. Η ευγένεια αξίζει πολλά και δεν κοστίζει τίποτα. Θα λέγαμε μάλιστα, ότι "αγοράζει" τα πάντα! Είναι, δυστυχώς, κρίμα, η κακία και η ζηλοφθονία, η κουτοπονηριά, το ψέμα και η κουτσομπολίστικη διάθεση να κυριαρχούν σήμερα σε κάθε ανθρώπινη σχέση, είτε συγγενική, είτε φιλική, είτε ερωτική.

Φοράει κάποιος ένα ρούχο ή ένα ρολόι που σου αρέσει; Γιατί δεν του το λες; Θα χαρεί με την επιλογή του. Θα σε ευχαριστήσει και την επόμενη φορά, θα είναι θετικά προδιαθετημένος απέναντί σου, να στο ανταποδώσει, επαινώντας σε για κάτι δικό σου αξιόλογο. Σου αρέσουν τα μαλλιά της φίλης σου; Πες της το και μην πας να κάνεις τα ίδια στο κομμωτήριο. Σταμάτα να αντιγράφεις ή να ζηλεύεις τον άλλον. Εξέφρασέ του τον θαυμασμό σου για κάτι που πέτυχε ή σκέφτηκε, για κάτι που του ανήκει ή κέρδισε με την αξία του, συνέχισε τη ζωή σου και προσπάθησε να είσαι αυθεντικός. Σίγουρα έχεις κι εσύ αρκετά αγαθά ή στοιχεία στον χαρακτήρα σου, που κάποιος άλλος τα θαυμάζει. Διατηρώντας την αυθεντικότητα και την προσωπική σου επιλογή, δε θα γίνεις ποτέ το κακέκτυπο κάποιου άλλου ανθρώπου.

Πόσο όμορφος και αγγελικά πλασμένος θα ήταν ο κόσμος μας, αν ο καθένας από εμάς μπορούσε να μιλήσει ευγενικά και με αληθινά, γλυκά λόγια στον διπλανό του. Οι προσβολές, οι υπαινιγμοί και τα κακόβουλα σχόλια δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν να προοδεύσει, να χτίσει σχέσεις υγιείς, ούτε τον έκαναν ευτυχισμένο ή υπερήφανο. Ίσα ίσα, όλα αυτά είναι μια καταδίκη σε ισόβια μοναξιά και απόρριψη. Είναι τόσο απλό να λέμε στους άλλους καλά λόγια, εγκωμιαστικά σχόλια και επαίνους. Να είμαστε ευγενικοί, καλοί και συμπονετικοί. Να είμαστε άνθρωποι.

Για να το πετύχεις, οικοδόμησέ το σταδιακά. Άρχισε από το σπίτι σου και την οικογένειά σου και φτάσε ως τους συναδέλφους και τους γείτονές σου. Αύριο κιόλας, ξεκίνα τη μέρα σου με έναν καλό λόγο στον/η σύντροφό σου. Είναι τόσες οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, που καμιά φορά ξεχνάμε να πούμε ακόμα κι ένα απλό: "Καλημέρα, σ'αγαπώ". Ξέρεις τι μεγάλο χαμόγελο θα χαρίσεις αν το γράψεις αυτό αποβραδίς σε μια χαρτοπετσέτα και το αφήσεις στο βάζο του καφέ;

Όσο η ζωή προχωρά και μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και οι γονείς μας. Οι περισσότεροι από αυτούς, μάς προσφέρουν τη βοήθειά τους ανιδιοτελώς σε ό,τι κι αν τους ζητήσουμε. Καμία φορά και χωρίς να το ζητήσουμε. Είναι πάντα εκεί για εμάς, πριν από εμάς. Σήμερα, λοιπόν, μην πάρεις τηλέφωνο να ζητήσεις κάτι. Αντ' αυτού, φτιάξε εσύ το αγαπημένο τους φαγητό ή γλυκό και πήγαινε να τους κάνεις έκπληξη. Πιάσε το χέρι τους και περπατά μαζί τους, θυμηθείτε παλιές, καλές στιγμές, αγκάλιασέ τους και πες τους πως τους αγαπάς. Το ξέρουν. Αλλά θέλουν τόσο πολύ να το ακούσουν! Κι εσύ, έχεις να το πεις καιρό, νομίζω...

Οι υποχρεώσεις μας, όμως, οι δυσκολίες και η ρουτίνα μας, μάς κλέβουν ποιοτικό χρόνο και από τους φίλους. Άνθρωποι που εμείς διαλέξαμε να βάλουμε στη ζωή μας και επειδή το αξίζουμε, μάς διάλεξαν κι εκείνοι. Γι' αυτό, πες έναν καλό λόγο στον φίλο ή τη φίλη που χάθηκε, που απομακρύνθηκε ή που δεν ακολουθεί πια στις εξόδους. Η ζωή του καθενός μας είναι τόσο διαφορετική, που όταν εμείς γελάμε, κάποιος άλλος κλαίει. Μήπως πρέπει να βοηθήσεις σε κάτι που συνέβη; Μήπως πρέπει να σταθείς δίπλα σε έναν άνθρωπο που με τη φιλία του κάποτε σου αφιέρωσε κάτι, έστω και ένα ελάχιστο; Μην είσαι ανακριτικός στα τηλεφωνήματά σου, ούτε χαιρέκακος ή απαιτητικός. Κάνε υπομονή και στάσου δίπλα στον φίλο, με έναν καλό λόγο. Αν η ψυχή του χάνεται και δεν ξέρει που να ακουμπήσει, θα είσαι βάλσαμο. Άκουσε, νιώσε, συμβούλεψε. Κάποια στιγμή, στη ρόδα που λέγεται ζωή, θα είσαι εσύ κάτω κι εκείνος πάνω. Δε θα θες να σε πατήσει, έτσι δεν είναι;

Επίσης, μην ξεχάσεις, όταν πας στη δουλειά σου, να πεις έναν καλό λόγο σε έναν συνάδελφο που είναι πιεσμένος, αγχωμένος, που νιώθει αποτυχημένος ή που κατάφερε κάτι με πολύ κόπο. Φράσεις οπως: "Συγχαρητήρια", "Το αξίζεις", "Άσε με να σε βοηθήσω", "Δεν πειράζει" είναι δωρεάν, σε καθιστούν καλό συνάδελφο και διατηρούν το κάρμα σου στην καλύτερή του κατάσταση. Δίνοντας καλοσύνη, λαμβάνεις καλοσύνη.

Αν είσαι γονιός και ένα παιδί πλάθει χαρακτήρα και ήθος μιμούμενο εσένα και τις επιλογές σου, φρόντισε να είσαι ο καλύτερος δάσκαλος για εκείνο. Ήρεμη φωνή, ευγενικά λόγια, όμορφες απαντήσεις και καλές πράξεις, θα διαπαιδαγωγήσουν ένα πλάσμα ποιοτικά, άρτια και μοναδικά. Όσα πτυχία κι αν αποκτήσει αργότερα στη ζωή του, το παιδί σου θα είναι άξιο κι εσύ περήφανος γονιός, μόνον αν μάθει πρώτα από όλα να είναι άνθρωπος. Κι αυτό, θα το μάθει από εσένα. Είσαι ο καθρέφτης και το παράδειγμά του. Η μόρφωση είναι άχρηστη αν δεν υπάρχει παιδεία.

Τέλος, πες έναν καλό λόγο στον γείτονα, στον φούρναρη, στην ταμία του σούπερ μάρκετ, στον υπάλληλο της τράπεζας, στον οδηγό του λεωφορείου. Μια καλημέρα, ένα ευχαριστώ και ένα αντίο, συνοδευόμενα από ένα ζεστό χαμόγελο, κάνουν τους ανθρώπους γύρω μας χαρούμενους και φωτεινούς, χωρίς κόπο, προσπάθεια ή κούραση.

Ακόμα κι όταν κάποιος ξένος σε προσβάλει με την συμπεριφορά του, δώσε χώρο στο θυμό του. Κάποιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζει και η στεναχώρια του ή η απόγνωση του μεταφραζονται με άσχημο και απότομο τρόπο. Το νευρικό σύστημα κάθε ανθρώπου εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, είναι εξασθενημένο από όσα συμβαίνουν καθημερινά. Αν απαντήσουμε στην προσβολή με καλοσύνη, θα σβήσουμε καθετί κακό. Ειδάλλως, ο θυμός θα διπλασιαστεί και μια τέτοια κατάληξη δεν θα είναι ευχάριστη!

Μην ξεχάσεις, όμως, πέρα από όλους και από όλα, πως πρέπει να φροντίσεις και εσένα. Είναι τόσο σημαντικό να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, όσο και με τους γύρω σου. Πες και σε εσένα έναν καλό λόγο. Αγκάλιασε τον εαυτό σου με τις πληγές του, τις αδυναμίες του, τους πόνους του, τους φόβους και τα βάσανα του. Εξύμνησε τα καλά σου στοιχεία και εντόπισε τα αρνητικά σου, ώστε να προσπαθήσεις να τα βελτιώσεις. Ακόμα κι αν νιώθεις πως η ζωή σου κόλλησε και δεν προχωρά, κάνε στην άκρη κάθε αμφιβολία, πήγαινε πίσω λίγα βήματα για να πάρεις φόρα και τρέχα μπροστά. Κάνε τον καημό σου δύναμη, εξάγνισε την καρδιά σου από αρνητικά συναισθήματα και βάλε στόχο την καλοσύνη και την ευγένεια.

Αν θέλεις έστω και λίγο αυτός ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο, πρέπει κι εσύ να βάλεις ένα λιθαράκι. Από ένα να βάλουμε όλοι μας και το φως της ψυχής μας θα ζεσταίνει κάθε ανθρώπινη σχέση. Θα γίνουμε αυτόφωτοι και πολύτιμοι!

Να θυμάσαι πάντα πως με έναν καλό λόγο καλλιεργείς αγάπη, χαρίζεις ανθρωπιά, ευγνωμονείς τον συνάνθρωπο, ομορφαίνεις τη ζωή και τιμάς τον εαυτό σου. Δεν αρκεί η εξωτερική ομορφιά για να είμαστε όμορφοι. Η εσωτερική ομορφιά είναι αυτή που μετράει περισσότερο και για να την πετύχουμε, θα φερόμαστε ωραία, ακόμα και σε εκείνους που μάς φέρθηκαν άσχημα. Όχι επειδή είναι ωραίοι εκείνοι, αλλά επειδή είμαστε ωραίοι εμείς!

Γράφει:  Η εκπαιδευτικός  Βάσια  Κούκη