Τα «καταφέραμε» - Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε θνησιμότητα και δεύτερη στον κόσμο
Ο ιός δεν έχει γίνει και δεν θα γίνει γριπούλα. Έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου
Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα, αφού είναι πρώτη σε θανάτους από κορονοϊό ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, καθώς καταγράφει 85,82 θανάτους κατά μέσο όρο ανά 14 ημέρες, την ώρα που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά τους 31,76 θανάτους.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πανδημία οι ειδικοί προσπάθησαν να εξηγήσουν τον υψηλό αριθμό των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ανάμεσα σε 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου, όπως καταγράφεται από το ourworldindata.org, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της πρώτης δεκάδας με τους περισσότερους θανάτους και συγκεκριμένα με 85,82 νεκρούς στον μέσο όρο των 14 ημερών, ενώ ακολουθούν: η Μάλτα (60,07), η Κύπρος (56,92), η Σλοβακία (56,70), η Αυστρία (56,62), η Νορβηγία (48,48), η Δανία (47,64), η Λετονία (46,60), η Γερμανία (46,07), η Λιθουανία (45,35), κ.α.
Την ίδια μέρα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των νεκρών δεν ξεπερνά τους 32 κατά μέσο όρο.
Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται: η Πολωνία (15,93), η Ρουμανία (14,74), η Ελβετία (9,29) και το Λίχτενσταϊν (0).
Στην ΕΕ:
Στον κόσμο:
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, στο φόντο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, από την Πρωτομαγιά, που αποφάσισε η κυβέρνηση ενόψει τουριστικής περιόδου.
Χαρακτηριστικές είναι οι ανησυχίες που εξέφρασε ο γιατρός - ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Τόνισε πως είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο κορονοϊός είναι ακίνδυνος σαν τη γρίπη και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τρία πράγματα μέσα στις γιορτές του Πάσχα:
να μην μολυνθούν
να εμβολιαστούν
να κάνουν τεστ ειδικά εάν έχουν σκοπό να πάνε σε συγκεντρώσεις ή να επισκεφθούν ηλικιωμένους.
«Ανησυχώ για το Πάσχα γιατί περιμένουμε έξαρση, όπως έγινε και πέρυσι» σημείωσε μιλώντας στο Mega. «Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση και είχαμε 82 νεκρούς» επισήμανε.
«Ο ιός είναι εδώ» συνέχισε ο Γ. Παυλάκης εκτιμώντας ότι πέρα από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους, τα περισσότερα κρούσματα δεν καταγράφονται. «Ας είναι καλά τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι καινούργιες μολύνσεις δεν μπορούν να κάνουν προβλήματα. Το long Covid και η χρόνια κούραση, είναι επιπτώσεις μετά την πρώτη και δεύτερη μόλυνση», ανέφερε.
«Ο ιός δεν έχει γίνει και δεν θα γίνει γριπούλα. Έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε. Μιλώντας για το lockdown στη Σαγκάη, ο Γ. Παυλάκης σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χονγκ Κονγκ, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων» συμπλήρωσε. «Έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα, λόγω του τελευταίου χαλαρού χειμώνα» υπογράμμισε.
Οι αυξημένοι θάνατοι απασχόλησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Ο αυξημένος αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα που παραμένει σχεδόν αμείωτος από την αρχή του περσινού φθινοπώρου και μέχρι σήμερα, απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής, που εισηγείται τα μέτρα στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα στην ενημέρωση της Παρασκευής 15/4, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται στη χώρα δεν έχει μειωθεί, με τον κυλιόμενο μέσο όρο του 7ημερου να είναι στους 60 περίπου θανάτους την ημέρα.
Η ίδια χαρακτήρισε μάλιστα το φαινόμενο “πολυπαραγοντικό”, όπως άλλωστε το έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν πολλοί επιστήμονες και αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε υπερήλικες με πολλές συνοσηρότητες, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους.
“Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται. Όμως, φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid, ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται δηλαδή για συνανθρώπους μας που χάνονται με Covid και όχι από λοίμωξη με κορονοϊό”, ανέφερε συγκεκριμένα η ίδια.
Οι επιστήμονες δηλαδή, αποδίδουν τους θανάτους ηλικιωμένων ανθρώπων στα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τα οποία πάσχουν και όχι στη νόσο Covid-19 αυτή καθαυτή. Ωστόσο, με τον τρόπο που δηλώνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα, όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, δεν γίνεται σαφής διαχωρισμός:
“Γίνονται προσπάθειες για να μπορέσει να ξεκαθαριστεί αυτό το φαινόμενο και να αποτυπωθεί στις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αλλά πιστέψτε με δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται”, σημείωσε η ίδια.
Οι ερμηνείες δεν εξηγούν απόλυτα το φαινόμενο Οι εξηγήσεις αυτές μοιάζουν να μην είναι επαρκείς, καθώς έχουν αποτύχει εδώ και μήνες να ερμηνεύσουν σε όλες τις διαστάσεις του αυτό το δυσεξήγητο φαινόμενο. Και οι πολίτες παραμένουν με την απορία.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως για μεγάλο χρονικό διάστημα επιστήμονες και αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας απέδιδαν τους αυξημένους θανάτους στα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά της χώρας μας ανάμεσα στους ηλικιωμένους.
Σήμερα, ωστόσο, κι ενώ ο παράγοντας αυτός πλέον έχει εκλείψει – καθώς στους άνω των 60 ετών τα εμβολιαστικά ποσοστά ξεπερνούν το 90% – οι αυξημένοι θάνατοι παραμένουν. Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες στην Ευρώπη με πολύ χαμηλότερα εμβολιαστικά ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 70% στους ηλικιωμένους, καταγράφουν πολύ χαμηλότερο αριθμό θανάτων από την Ελλάδα (π.χ. Κροατία, Βουλγαρία κ.α.)
Αυτή τη φορά, όμως, η κ. Παπαευαγγέλου απέδωσε το πρόβλημα στην τέταρτη δόση:
“Παράλληλα, θα ήθελα να θυμίσω ότι ένας σημαντικός παράγοντας για τους ενήλικες άνω των 75 ετών, είναι και η σταδιακή μείωση της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο όταν παρέλθουν 4 με 6 μήνες μετά την τρίτη δόση”, κατέληξε η ίδια.
Πηγή: medlabnews.gr