Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Σημειώνει πως προχωρά η καταβολή νέων συντάξεων, εφάπαξ, μερισμάτων και τονίζει πως όσοι συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2016 θα μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, ενώ επιμένει πως στη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών δεν θα υπάρξουν ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Η πρόβλεψη για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές έβγαλε πέρυσι στους δρόμους τους αγρότες. Τι να περιμένουν στο εξής;
Υπενθυμίζω ότι η βασική σύνταξη από το 2002 μειώνεται κατά ποσοστό 4% κατ’ έτος. Το έτος 2027, εξαφανίζεται εντελώς. Αντί τέτοιων αρνητικών εξελίξεων, οι αγρότες θα λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές, που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους. Το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να τους επιβαρύνει υπέρμετρα, τους χορηγεί για πρώτη φορά εθνική σύνταξη, που καταλήγει στα 384 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται με την ανταποδοτική, ανάλογα με τις καταβεβλημένες εισφορές. Οι κατώτατες συντάξεις των αγροτών θα είναι το 2017 οριακά αυξημένες. Για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές για το 2015 ανέρχονταν σε 184 ευρώ και το 2016 θα αυξηθούν κατά 273 ευρώ ετησίως. Όμως, από το 2017, για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, η εισφορά υπολογίζεται στη μηνιαία βάση των 410,20 ευρώ. Έτσι, για το έτος 2017, θα πληρώσουν 314 ευρώ λιγότερα από τις εισφορές, που θα έχουν καταβάλει για το έτος 2016. Με 33 έτη ασφάλισης και δέκα έτη προαιρετικής, η ανώτατη σύνταξη (για όσους θα καταβάλουν το ανώτατο ύψος εισφορών) θα διαμορφώνεται στα 2.037 ευρώ μηνιαίως.
Υπάρχουν αγρότες που ούτε πριν μπορούσαν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Πώς θα τους διευκολύνετε;
Οι οφειλές προς τον ΟΓΑ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Προσανατολιζόμαστε σε νέο μοντέλο διαχείρισης των οφειλών σε σύνδεση με την εισφοροδοτική ικανότητα. Για τους αγρότες, θεσμοθετήσαμε σταδιακή αύξηση των εισφορών και πολύ χαμηλότερο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών τους (410 ευρώ μηνιαίως). Το 95% των αγροτών δηλώνει φορολογητέο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και θα έχει τα επόμενα χρόνια ελάφρυνση στις εισφορές του αντί για επιβάρυνση…
Το ψαλίδι στο ΕΚΑΣ ήταν βαρύ πλήγμα στους συνταξιούχους, αλλά έχετε πει πως θα υπάρξει εξορθολογισμός…
Το ΕΚΑΣ θεσμοθετήθηκε το 1996, για να εξασφαλίσει τη σύνδεση των συντάξεων και του εισοδήματος των ηλικιωμένων με το μέσο τότε εισόδημα του πληθυσμού, που ήταν σχεδόν διπλάσιο. Με το νέο σύστημα έχουμε συνδέσει ρητά την εθνική σύνταξη με το 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, που στο μέλλον αναμένεται να αυξάνεται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των κατώτερων συντάξεων.
Υπάρχουν πάλι καθυστερήσεις σε όσους έχουν υποβάλει χαρτιά για σύνταξη…
Η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων είναι διαχρονικό πρόβλημα, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Οι καθυστερούμενες κύριες συντάξεις, πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, ανέρχονταν σε 160.551. Τώρα έχουν μειωθεί σε 117.645, δηλαδή κατά 26%. Έχουμε εξασφαλίσει όλους τους πόρους, ώστε άμεσα να καταβληθούν, εκτός από τις εκκρεμείς συντάξεις και τα, σε αναμονή, εφάπαξ και μερίσματα.
Τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία οδήγησαν την ελληνική οικονομία στον γκρεμό. Σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα;
Με τον νέο τρόπο οργάνωσης των εισπράξεων και του υπολογισμού των εισφορών θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα. Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα αυξήσει την απασχόληση και θα βελτιώσει το κατά κεφαλήν εισόδημα. Συνακόλουθα, θα αυξηθούν οι καταβαλλόμενες εισφορές, δίνοντας σημαντικούς πόρους στον ΕΦΚΑ και θα πετύχουμε περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων. Από τα ελλείμματα, ένα μεγάλο μέρος αφορά την κάλυψη της προνοιακής λειτουργίας της κοινωνικής ασφάλισης. Καθώς το ποσό αυτό σταδιακά θα καταβάλλεται ως θεσμοθετημένη κρατική χρηματοδότηση της εθνικής σύνταξης, δεν θα υπολογίζεται πλέον στα ελλείμματα.
Η καλλιέργεια και εκτροφή για ιδία χρήση δεν θα επηρεάζει τη σύνταξη
Πολλοί αγρότες βλέπουν ότι έχουν μικρή σύνταξη και δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια/εκτροφή. Πώς να ζήσουν;
Η σύνταξη, που θα χορηγείται, προσαυξημένη με την εθνική σύνταξη, θα ανέρχεται στο ίδιο ποσό που διαμορφώνεται για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι υποχρεούνται να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, όταν συνταξιοδοτούνται. Για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2017, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος. Όσοι θα έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31/12/2016 δεν απαιτείται διακοπή της δραστηριότητάς τους. Όμως, θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να υπάρξει μετάβαση του αγροτικού κλήρου σε νεότερους παραγωγούς… Η καλλιέργεια και εκτροφή για ιδία χρήση δεν θα επηρεάζει τη σύνταξη. Μόνο η παραγωγή για εμπορία θα την επηρεάζει.
Η Νέα Δημοκρατία ήδη ανακοίνωσε ότι, αν γίνει κυβέρνηση, ο ΟΓΑ θα είναι αυτόνομος…
Η ισονομία απαιτεί οι αγρότες να έχουν τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με τους υπόλοιπους πολίτες, με τις αναγκαίες μεταβατικές προσαρμογές και τις αναγκαίες διευκολύνσεις. Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται επιστροφή σε προνοιακές συντάξεις, σε συντάξεις φτώχειας. Μια τέτοια επιστροφή στο παρελθόν δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ανθρώπων της υπαίθρου. Είναι αντίθετη με την αξιοπρέπειά τους.