Συζήτηση “από καρδιάς” με τον Γεραπετρίτη Ακαδημαϊκό Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

12:32 μ.μ. - Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Πέμ, 27/32/2022
Image: Συζήτηση “από καρδιάς” με τον Γεραπετρίτη Ακαδημαϊκό Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

Εκλέχθηκε πρόσφατα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Νέο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Γλωσσολογίας, εξελέγη ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Την ιστορική αυτή απόφαση έλαβε η Ακαδημία Αθηνών για την Έδρα της Γλωσσολογίας της Ακαδημίας που παρέμενε κενή από το 1941, μετά τον θάνατο του Γεώργιου Χατζιδάκι (1848 – 1941), «πατέρα» της ελληνικής γλωσσολογίας.

Ο κ. Χαραλαμπάκης φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στον Ηχώ 99,8 και με λόγια συγκίνησης μίλησε για όλους εκείνους που επικοινώνησαν μαζί του συγχαίροντάς τον για την εκλογή του μεταφέροντας του παράλληλα μηνύματα αγάπης και αναγνώρισης τους έργου του. Όσο για τον ανηλεή πόλεμο που έχει δεχθεί , είπε, πως θα μιλήσει κάποια άλλη στιγμή.

Στάθηκε στη συνέχεια στη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας και τους επηρεασμούς που δέχεται. Αλλά και στην αναγκαιότητα να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας γιατί η γλώσσα, όπως τόνισε, είναι ταυτότητα, είναι πολιτισμός. Θέλησε να στείλει ένα μήνυμα κυρίως προς τα νέα παιδιά λέγοντας ότι οι καιροί που ζούμε μπορεί να είναι δύσκολοι, όμως όταν επιμένουμε μπορούμε να πετύχουμε πολλά, εκφράζοντας στο σημείο τη χαρά του όταν βλέπει μαθητές του να διαπρέπουν. Όσο για τον ίδιο, επεσήμανε ότι η μοναξιά του ερευνητικού του γραφείου τον γεμίζει χαρά και πως θα παραμείνει ένας απλός άνθρωπος.

Ο κ. Χαραλαμπάκης στάθηκε και σε ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και έχει να κάνει με τη βιβλιοθήκη της Ιεράπετρας και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα βιβλία που κατέληξαν σε μεγάλους άσπρους σάκους για πολτοποίηση, εκφράζοντας την άποψή του για το όλο θέμα αλλά και τον δικό του ρόλο σε όλο αυτό και κατέληξε λέγοντας ότι η νέα βιβλιοθήκη της Ιεράπετρας θα είναι ένα κόσμημα.

Ακούστε τη συνέντευξη