Σύσταση Ταμείου για χρηματοδότηση αγροτών με δάνεια έως 25.000 ευρώ με χαμηλό επιτόκιο

3:45 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022
03:03 μ.μ. - Δευ, 14/45/2022
Image: Σύσταση Ταμείου για χρηματοδότηση αγροτών με δάνεια έως 25.000 ευρώ με χαμηλό επιτόκιο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄1075) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη Σύσταση «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας»

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1075) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που συνυπογράφουν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Στύλιος και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, για τη Σύσταση «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα εντός της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε.

Στόχος του Ταμείου είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε., πόρων ύψους 21.500.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η σύναψη της συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., που θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή του Ταμείου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των Τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, οι οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. 

Το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε νέου δανείου που θα χορηγείται και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο του δανείου θα είναι μειωμένο κατά 50%. Επιπλέον, προβλέπεται η επιδότηση επιτοκίου, καθώς και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, «η ενεργοποίηση του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

agrotypos.gr