ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λασιθίου: Δέσμη μέτρων για επανεκκίνηση της εστίασης

10:48 π.μ. - Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021
10:04 π.μ. - Πέμ, 01/48/2021
Image: ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λασιθίου: Δέσμη μέτρων για επανεκκίνηση της εστίασης

Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λασιθίου, σχετικά με τα μέτρα επανεκκίνησης της εστίασης που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του EstiasiGreece

Τα προβλήματα και την αγωνία για το μέλλον της εστίασης συζήτησαν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα εκπρόσωποι του κλάδου (Estiasigreece) και παρουσίασαν την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης και η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου.

Το παρατεταμένο lockdown (αποτυχημένο εκ του του τραγικού αποτελέσματος που βιώνουμε) μαζί με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης (διαρκώς μειούμενα ποσά και μάλιστα σε δανεικά), έχουν οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος. Ιδιαίτερα στο νομό μας, που ο κλάδος της εστίασης είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες, με πολύ μεγάλη συμβολή στην απασχόληση, έχει πληγεί διπλά και λόγω των περιορισμών της πανδημίας και λόγω της μεγάλης μείωσης του τουρισμού. Στην συνάντηση συμμετείχαν από την Π.Ε. Λασιθίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ - Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανώλης Μιχελαράκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης - Ψυχαγωγίας Σητείας κ. Μανώλης Αγγελάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “ο κλάδος της εστίασης είναι από τους βαρύτερα πληττόμενους, όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, έτυχε ουσιαστικής στήριξης με επιδότηση ως και 70% του χαμένου τζίρου για όσο υπολειτουργούσε. Σήμερα, είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στα όρια και φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στην φάση που κάποιοι στην εστίαση θα έχουν μεγάλη δυσκολία να επανεκκινήσουν. Εμείς είχαμε άλλη αντίληψη, εμπροσβαρούς στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προκειμένου να αντέξουν αλλά κυρίως να συγκρατηθεί η ύφεση. Διότι η ύφεση είναι σαν δίνη, αν σε πάρει σε βυθίζει όλο και περισσότερο προς τα κάτω.”

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε δέσμη μέτρων για την «βιώσιμη επανεκκίνηση» των επιχειρήσεων:

Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όλο τον κλάδο σε εθνικό επίπεδο.

Να επιδοτηθεί με την επανέναρξη η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το lock down.

Να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% ειδικά για την εστίαση.

Γενναία ρύθμιση των πανδημικών χρεών.

Προϋπόθεση βιώσιμης επανεκκίνησης η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Ειδικά στο θέμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «θα πρέπει να αφορά και φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και το ιδιωτικό χρέος της κρίσης στα πρότυπα της ρύθμισης που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχαμε βγει από το μνημόνιο για τα χρέη στις ασφαλιστικές εισφορές», υπενθυμίζοντας ότι προέβλεπε «κούρεμα ονομαστικού χρέους ως και 40% μεσοσταθμικά και ρύθμιση με 120 δόσεις για το υπόλοιπο».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ