ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ :Κάτω τα χέρια από τους ΤΟΕΒ στο Λασίθι

8:07 π.μ. - Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
08:04 π.μ. - Δευ, 22/07/2024
Image: ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ :Κάτω τα χέρια από τους ΤΟΕΒ στο Λασίθι

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου για την ενιαία διαχείριση υδάτων

 Πριν ακριβώς ένα χρόνο είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας στην ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ), καθώς προβλέπαμε ότι η κυβερνητική αυτή επιλογή θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους, προκειμένου να οδηγηθούν στον τελικό στόχο, που είναι η αλλαγή για το ποιος αποφασίζει την τιμολόγηση του νερού. Με την θέσπιση της  Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δημιούργησαν το νομικό υπόβαθρο για την μετέπειτα ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α.

       Σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση των αρδευτικών υδάτων, μέσω της κατάργησης των Τ.Ο.Ε.Β και της ίδρυσης φορέα Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη, ο οποίος θα λειτουργεί με την μορφή ανώνυμης εταιρείας. Πρόκειται για εξέλιξη που ήδη βρίσκει αντίθετους όλους τους Τ.Ο.Ε.Β στο νομό Λασιθίου, καθώς επιτρέπει την είσοδο ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, συγκεντρώνει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούσαν κρατικοί φορείς, τοπική και περιφερειακή διοίκηση και κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, θα αποφασίζουν άλλοι και αλλού για εμάς! Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για επικράτηση της λογικής «διαχείριση των υδάτινων πόρων με κύριο το κριτήριο κόστος - όφελος».

       Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθέσει στην ολλανδική εταιρία HVA International που εκπόνησε τη σχετική μελέτη για τη Θεσσαλία, να ζητήσει από όλους τους ΤΟΕΒ της Κρήτης, στοιχεία για τις καταναλώσεις νερού. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που στην έκθεση που εκπόνησε για τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, δεν διστάζει να ζυγίζει το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων σε σχέση με το «κόστος» των επιπτώσεων που θα έχουν στις ζωές και στις περιουσίες. Αν «συμφέρει» να πνιγεί μια περιοχή αντί να κατασκευαστεί κάποιο αντιπλημμυρικό έργο (αν δηλαδή το κόστος αποζημιώσεων για τις ανθρώπινες απώλειες και για την καταστροφή υποδομών είναι μικρότερο από το κόστος κατασκευής), τότε επιλέγεται η πλημμύρα.

       Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο ανωνύμων εταιρειών όπως ο φορέα Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων που ετοιμάζουν, προκειμένου  να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος, που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.

       Στεκόμαστε στο πλευρό των Τ.Ο.Ε.Β του νομού Λασιθίου και υπερασπιζόμαστε το νερό ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό!

20.04.2024

Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.