ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Τα μουσεία δεν είναι εμπόρευμα

9:24 π.μ. - Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023
09:02 π.μ. - Δευ, 13/24/2023
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Τα μουσεία δεν είναι εμπόρευμα

Κάλεσμα στην κινητοποίηση της Δευτέρας, στο Ηράκλειο

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

"Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι θεωρεί τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά μια μπίζνα, βάζοντας μπροστά το ιδεολόγημα ότι όλα πωλούνται και αγοράζονται.

Μετά τις μυστικές συναντήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που υπονόμευσαν τις δίκαιες απαιτήσεις της χώρας μας για επιστροφή τους, μετά την συμφωνία με το ιδιωτικό ίδρυμα Stern για τις κλεμμένες κυκλαδικές αρχαιότητες και τη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, μετά την μεθοδευμένη εγκατάλειψη της ένταξης της Σπιναλόγκας στα μνημεία της UNESCO, για την ανεμπόδιστη “οικονομική ανάπτυξη” του περιβάλλοντος χώρου. έρχεται τώρα η αλλαγή καθεστώτος των 5 μεγάλων εθνικών Μουσείων της χώρας, σε συνδυασμό με το νόμο για μακροχρόνιο “δανεισμό” αρχαιοτήτων (50 χρόνια!).

Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται στις 13/2/2023 μετατρέπει τα 5 μεγάλα μουσεία από Δημόσια σε ΝΠΔΔ και τα μετατρέπει σε υπουργικά υποχείρια, με διορισμένα ΔΣ της αρεσκείας του κάθε υπουργού (η συγκεκριμένη Υπουργός επέλεξε εκτός διαγωνισμού τον Λιγνάδη για το Εθνικό Θέατρο).

Με το νέο νομοσχέδιο αποδυναμώνεται και η δυνατότητα οικονομικής αρωγής από τα μεγάλα Δημόσια Μουσεία, που έχουν μεγάλη επισκεψημότητα και πόρους, προς τα μικρότερα Μουσεία. Οικονομικοί πόροι που είναι αναγκαίοι για την βιωσιμότητα των μικρότερων Μουσείων.

Στο νομό Λασιθίου τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αγίου Νικολάου και Σητείας και οι Αρχαιολογικές Συλλογές Ιεράπετρας και Νεάπολης μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο από αυτή τη χρηματοδότηση.

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι εργαζόμενοι στον ΥΠΠΟ έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις από τον περασμένο Αύγουστο. Τη Δευτέρα 13/2/2023 ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, θα γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τα 5 μεγάλα Μουσεία που εμπορευματοποιεί η Κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους Λασιθιώτες, όλους τους Κρητικούς, στη συγκέντρωση υπεράσπισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που θα γίνει στις 13/2 στις 12.00 και υποστηρίζεται από τους επιστημονικούς και τοπικούς φορείς της Κρήτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει επανειλημμένα τονίσει και μέσω της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου ότι ή θα πάρουν πίσω το νομοσχέδιο (πράγμα που μάλλον δεν θα κάνουν) ή θα καταργηθεί από την νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές".