ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Όχι στην καταστροφή του Γεωπάρκου Σητείας

11:53 π.μ. - Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023
11:05 π.μ. - Τετ, 31/53/2023
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Όχι στην καταστροφή του Γεωπάρκου Σητείας

Η ανακοίνωση από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου

Η απειλή για την καταστροφή του Γεωπάρκου της Σητείας επιστρέφει. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ξανακαταθέτει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Υβριδικό Αμαρίου”.

Παρά την αρχική απόρριψη από το ΣΤΕ και την ομόφωνη άρνηση των κατοίκων και των φορέων της Σητείας, η εταιρεία, νοιώθοντας ανίκητη μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών, επιμένει στο σχέδιό της να εγκαταστήσει γιγάντιες ανεμογεννήτριες που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, το Γεωπάρκο Σητείας, η σπουδαιότητα του οποίου έχει αναγνωριστεί από την UNESCO.

Η Επαρχία της Σητείας είναι κορεσμένη από μονάδες παραγωγής ενέργειας και είναι αδιανόητο να επιβαρυνθεί κι άλλο. Εκτός από τον Αθερινόλακκο, έχει περίπου 150 ανεμογεννήτριες και περισσότερα από 100 φωτοβολταϊκά πάρκα.

Δεν είναι όμως μόνο η καταστροφή του Γεωπάρκου, της βιοποικιλότητας αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής της Σητείας. Πρόκειται για μια παράλογη επένδυση καθώς η αντλησιοταμίευση βρίσκεται στην άλλη άκρη της Κρήτης, χωρίς να έχει άμεση σχέση με το παραγόμενο ρεύμα στη Σητεία, παρά μόνο λογιστικά. Επίσης, το έργο είχε σχεδιαστεί όταν η Κρήτη ήταν μη διασυνδεόμενο νησί και τότε ίσως είχε κάποιο νόημα να αποθηκεύεις αιολική ενέργεια με αντλησιοταμιευτήρες. Ήδη όμως, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση με την Πελοπόννησο και ήδη υλοποιείται η μεγάλη από τις Κυκλάδες. Συγχρόνως το κόστος του ρεύματος που θα παράγεται από τον ταμιευτήρα είναι υπέρογκο και ασύμφορο.

Για όλους αυτούς τους λόγους τόσο οι κάτοικοι και οι φορείς της Σητείας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου είχαν απορρίψει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της ΤΕΡΝΑ στο Γεωπάρκο Σητείας. Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης είχε τοποθετηθεί αρνητικά στην προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης (που απέρριψε ομόφωνα την πρώτη ΜΠΕ) και είχε καταθέσει Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις προς τους κ. Χατζηδάκη και Σκρέκα που δεν απαντήθηκαν. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, και να απορρίψει πάλι τη “νεα” ΜΠΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου στηρίζει συνεχώς τον αγώνα των κατοίκων της Σητείας ενάντια στην καταστροφή του Γεωπάρκου και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου και θα παρέμβει με κάθε τρόπο για να την αποτρέψει.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ