ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου | Οι επαγγελματίες της Ιεράπετρας σε ομηρεία για την εξυπηρέτηση των μεγαλοκαταπατητών

1:40 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021
01:11 μ.μ. - Δευ, 08/40/2021
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου | Οι επαγγελματίες της Ιεράπετρας σε ομηρεία για την εξυπηρέτηση των μεγαλοκαταπατητών

Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Λασιθίου, σχετικά με την τροπολογία αναστολής κατεδαφίσεων αυθαιρέτων και τα καταστήματα εστίασης Ιεράπετρας

Κατά την επίσκεψη του Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Ιεράπετρα, οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου της πόλης ζήτησαν συνάντηση και μας μετέφεραν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεων τους καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση ούτε από τον Δήμο ούτε από το Σύλλογό τους για το τι πρόκειται να συμβεί μετά τη λήξη της προθεσμίας 31/10, όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Στην συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον Δήμαρχο, είχαμε πληροφορηθεί πως για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου δεν υπήρχαν παρά κάποιες ιδέες για ένα προσχέδιο μελέτης και ότι οι όποιες χρηματοδοτήσεις ήταν απλά υποσχέσεις.

Μεταφέραμε στους καταστηματάρχες τη θέση του Δημάρχου ότι θα υποστηρίξει την αναστολή της κατεδάφισης και είπαμε ότι θα υποστηρίξουμε και στη Βουλή αναστολή κατεδάφισης για τις περιπτώσεις που ετοιμάζεται σχέδιο ανάπλασης της παραλίας, μέχρι την και την έναρξη των εγκεκριμένων εργασιών, ώστε η περίοδος του κλεισίματος των καταστημάτων να είναι η μικρότερη δυνατή. Αυτού του είδους τα έργα (όταν και αφού έχει υπάρξει χρηματοδότηση) έχουν πολύ μεγάλη περίοδο μελέτης, διαβούλευσης, εγκρίσεων και ενστάσεων και ο χρόνος έναρξης υλοποίησης είναι απροσδιόριστος. Αυτό το μοντέλο παρέμβασης είχε γίνει κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση του Μικρολίμανου στον Πειραιά, όπου δόθηκε αναστολή κατεδάφισης μέχρι την έναρξη κατασκευής του έργου. Η μελέτη εγκρίθηκε από το ΔΣ Πειραιά το 2018 και η έναρξη εργασιών και οι κατεδαφίσεις τον Δεκέμβριο του 2020.

Η κυβέρνηση επέλεξε τη γνωστή οδό της συνολικής παράτασης για 5 μήνες βάζοντας στο ίδια κατηγορία τις πέργκολες των κέντρων εστίασης με τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες μεγάλων ξενοδοχείων στον αιγιαλό, που πρέπει να κατεδαφιστούν. Έτσι συνεχίζει να κρατά ομήρους τους καταστηματάρχες και να συγκαλύπτει τις μεγάλες καταπατήσεις. Είναι αυτό που έκαναν πάντα οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Έκρυβαν τις αυθαιρεσίες των μεγάλων καταπατητών πίσω από την ανάγκη των κέντρων εστίασης, που δημιούργησαν τις κατασκευές που σήμερα κρίνονται παράνομες, με άδειες των Δήμων.

Εκτός από την κουτοπόνηρη αυτή τακτική της ομηρείας, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η παράταση δίνεται για να προχωρήσει σε νομιμοποίηση/ τακτοποίηση των αυθαιρεσιών, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα. Όποια προσπάθεια και να κάνει, θα ακυρωθεί στο ΣτΕ γιατί η απαγόρευση είναι ρητή. Εκτός αυτού, όλες αυτές οι υποθέσεις κατεδαφίσεων είναι δικαστικές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει μετά από πολλά χρόνια. Φαίνεται λοιπόν πως πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να χρηματοδοτήσει τις αναπλάσεις και να προχωρήσει στην αποκατάσταση των παρανομιών, αλλά να διατηρήσει σε ομηρεία τα καταστήματα εστίασης για να συγκαλύπτει τις μεγάλες παρανομίες των καταπατητών - “πελατών” της. Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτουμε και την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που αναφέρει ακριβώς το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αιτία για όλα αυτά βέβαια είναι ο ... κορωνοϊός!

Έτσι εξηγείται γιατί οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών του προέδρου τους και του Δήμου λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατεδάφιση και αγωνιούσαν για το άμεσο μέλλον, όπως με σαφήνεια μας είπαν. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις ήταν κρυφές για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και για να παραμείνουν σε ομηρεία και ανασφάλεια.

Αν ο κ. Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ιεράπετρας ενδιαφέρεται για το θέμα των καταστημάτων του παραλιακού μετώπου και θέλει να τον ενημερώσουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ψήφισε την απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης, μπορούμε να κάνουμε μια “καφενειακού τύπου” συνάντηση σε κάποιο μαγαζί της παραλίας, να του τα εξηγήσουμε. Εκτός και αν θεωρεί ότι θα εκτεθεί “πολιτικά” αν συναντηθεί με κάποιους που δεν είναι στη ΝΔ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

hxonews