ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της αλήθειας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Λασίθι

10:31 π.μ. - Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
10:01 π.μ. - Πέμ, 23/31/2020
Image: ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της αλήθειας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Λασίθι

Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, σχετικά με την σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με το άρθρο 33, στέλνει στις … καλένδες την ίδρυση 37 νέων τμημάτων που έχουν νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με το ίδιο νομοσχέδιο προφασιζόμενη το Ενωσιακό Δίκαιο, υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων και τα «εξισώνει προς τα κάτω» με τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων (άρθρο 50) και προετοιμάζει τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 20%, ναρκοθετώντας το μέλλον των περιφερειακών ιδρυμάτων (άρθρο 16).

Στα 37 νέα Τμήματα, τα έξι τμήματα είναι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) από τα οποία τα δύο νέα Τμήματα του νομού Λασιθίου. Η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) στον Άγιο Νικόλαο και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα.

Η ένταξη του Λασιθίου στον Πανεπιστημιακό Χάρτη της Κρήτης, μια δίκαιη διεκδίκηση που όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι του νομού προσπαθούσαν πολλά χρόνια και έγινε πράξη το 2019, καταργείται για μια ακόμα φορά. Μετά το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που έκλεισε το 2013 δύο Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης στο Λασίθι, έρχεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Δεξιάς να εμποδίσει την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 33 (αλλά και για τα άρθρα 16 και 50), που «αναστέλλει» επ’ αόριστον τη λειτουργία των νέων Τμημάτων ώστε όλοι οι Βουλευτές, ως εκφραστές των τοπικών κοινωνιών, να τοποθετηθούν με σαφήνεια και με την ψήφο τους στις επιλογές της Κυβέρνησης.

Θα περιμένουμε συνέπεια λόγων και έργων από όσους θεωρούν ότι τα Τμήματα του Λασιθίου είναι «βιώσιμα και πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια»»!

Ο νοών νοείτω!

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ