Σύψας: «Το καλοκαίρι του 2022 θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό»

7:29 π.μ. - Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021
07:07 π.μ. - Δευ, 12/29/2021
Image: Σύψας: «Το καλοκαίρι του 2022 θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό»

H μετάλλαξη Delta θα είναι είναι η τελευταία πράξη του δράματος ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας

H μετάλλαξη Delta θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας, ο οποίος προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022, καθώς οι πανδημίες κρατούν τρία χρόνια.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα» ανέφερε ότι μετά την επέλαση της μετάλλαξης Delta, είτε θα έχουμε αντισώματα από εμβόλια είτε από τη συγκεκριμένη παραλλαγή, ενώ ο κορωνοϊός ενδέχεται να μετατραπεί σε εποχικό νόσημα ή να εξαφανιστεί εντελώς, όπως εξαφανίστηκε η ισπανική γρίπη.

Αναφορικά με την επέλαση της μετάλλαξης Delta, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι αυτή θα κυριαρχήσει στη χώρα μέσα στον Ιούλιο, ενώ υψηλά θα είναι τα κρούσματα στα μέσα Αυγούστου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σύψας, μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Όμως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία, τονίζοντας πως «μέσα στην πόλη, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί».

patris.gr