Σύψας: Το πιθανότερο σενάριο είναι το δεύτερο κύμα να έρθει τα Χριστούγεννα

2:09 μ.μ. - Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020
02:08 μ.μ. - Δευ, 31/09/2020
Image: Σύψας: Το πιθανότερο σενάριο είναι το δεύτερο κύμα να έρθει τα Χριστούγεννα

Viral έγινε μια ανάρτηση στα social media με μια μητέρα, που υποστήριζε ότι οι "μάσκες που θα μοιράσουν στα παιδιά θα είναι ποτισμένες με κουρκουμπίνη"

Την απάντησή του σχετικά με αυτή τη "θεωρία" έδωσε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό» και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Παρότι αυτή η θεωρία μπαίνει στα όρια της ανοησίας, παρόλα αυτά οι μάσκες που θα μοιραστούν στα παιδιά θα είναι βαμβακερές, θα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες έχει ήδη ετοιμάσει η επιτροπή μας και συγκεκριμένα η κ. Καραΐσκου. Η ποιότητά τους θα ελέγχεται αυστηρά, από τη στιγμή που θα χορηγούνται δωρεάν".

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας τόνισε ότι "παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες την λεγόμενη επιπέδωση της καμπύλης, όσον αφορά την επιδημία του Αυγούστου. Κι αυτό οφείλεται μάλλον στα μέτρα που ελήφθησαν. Τώρα θα δούμε και τα στοιχεία του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή των μετακινήσεων του πληθυσμού που έγιναν εκείνη την περίοδο. Ελπίζουμε να έχουμε μια ήπια εβδομάδα και να μην έχουμε εκπλήξεις".

Ερωτηθείς για την μελέτη του ΑΠΘ και το ενδεχόμενο να δούμε 2.000 κρούσματα ημερησίως απάντησε ότι "παρότι σέβομαι τα μαθηματικά μοντέλα, ο ιός έχει διαψεύσει πολλές φορές τα μοντέλα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είναι ένας πανίσχυρος ιός που προκάλεσε επιδημία και μέσα στο καλοκαίρι. Συνήθως, οι αναπνευστικοί ιοί κάνουν έναν κύμα στα τέλη Νοεμβρίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνη την περίοδο να έχουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Η επιδημιολογία του ιού είναι άγνωστη, ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Και το χειρότερο σενάριο είναι το δεύτερο κύμα της επιδημίας, που θα μας πλήξει περίπου γύρω στα Χριστούγεννα, τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου".

dikaiologitika.gr