Συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα από τον Πανταζή Σιμόπουλο
Γεμίστε το σπιτικό σας με τις πιο χριστουγεννιάτικες μυρωδιές!!!
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΥΛΙΚΑ
• 450γρ ελαιόλαδο
• 250γρ ζάχαρη ή 200γρ μέλι
• 300γρ χυμό πορτοκάλι
• Από 1 πορτοκάλι το ξύσμα
• 50γρ κονιάκ
• ½ κουτ. Σόδα........Ή Αλισίβα
• ½ κουτ.αμμωνία
• 1κουτ. Μπέικιν
• 1κουτ.κανέλα
• ½ κουτ. Γαρύφαλλο
• 1κιλό αλεύρι ζαχ/κης
• 200γρ σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι δυνατό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα (φουέτ) για 2-3 λεπτά .
Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε για να έχουμε μια ζύμη μαλακιά.
TIP: Δεν δουλεύουμε πολύ το αλεύρι
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας μακρόστενα και τα πατάμε αν θέλουμε σε μία σχάρα ή ένα τρίφτη.
Τα ψήνουμε στους 180* (170* με αέρα) για 20-22 λεπτά και τα βουτάμε σε κρύο σιρόπι.
ΣΙΡΟΠΙ
1κιλο νερό
1,5 κιλό ζάχαρη
1κιλό μέλι ντόπιο(θυμάρι)
1 πορτοκάλι φλούδα
1 λεμόνι φλούδα
1 Κανελόξυλο
Τα βράζουμε όλα μαζί (εκτός το μέλι ) για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε λίγο κονιάκ και το μέλι .
Τα πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι.