Συντάξεις ΟΓΑ: Με χρέη άνω των 6.000 ευρώ, χάνεται το δικαίωμα ρυθμίσεων

8:58 π.μ. - Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021
08:11 π.μ. - Πέμ, 25/58/2021
Image: Συντάξεις ΟΓΑ: Με χρέη άνω των 6.000 ευρώ, χάνεται το δικαίωμα ρυθμίσεων

Για ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ το όριο των οφειλών για τη λήψη σύνταξης είναι 6.000 ευρώ, αν το χρέος είναι μεγαλύτερο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό

Λόγω χρεών, κόβεται μία στις τέσσερις εκκρεμείς συντάξεις αγροτών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι για ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ το όριο των οφειλών για τη λήψη σύνταξης είναι 6.000 ευρώ. Εφόσον το χρέος είναι μεγαλύτερο του ποσού αυτού, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό και να ενταχθεί σε ρύθμιση με δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξή του. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται από την πρώτη του μήνα που ακολουθεί την εξόφληση του ποσού. Εφόσον η εξόφληση του ποσού γίνει πέραν του διμήνου, η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα γίνεται από τον επόμενο μήνα της εξόφλησης.

Η αναλογία αυτή φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση του ΟΓΑ, όπου τα εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης, κάποια από τα οποία βρίσκονται σε αναμονή εδώ και... μια διετία, ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 29.266, από 29.702 στο τέλος Ιουλίου και σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί σε 29.000 περίπου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ypaithros.gr.

Μιλώντας στη «ΝΚ» την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος πρόσφατα έφερε στη Βουλή - χωρίς να έχει μέχρι στιγμής λάβει απάντηση - την υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων σε ολόκληρη τη χώρα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ρυθμίζονται μόνο οι οφειλές εκείνες των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που δεν υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ. Αλλά ένας “κακομοίρης” που οφείλει 7 και 8 χιλιάρικα, με αυτή την κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είναι άδικο και ανήθικο να μην μπορεί να συνταξιοδοτηθεί».

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Βαρδάκη, «θα πρέπει να μπει ένα όριο το οποίο να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Να γίνει η ρύθμιση και οι άνθρωποι να πάρουν τις συντάξεις τους. Αλλά ας το πάμε και λίγο παραπέρα. Μπορεί να γίνει και αυτό: Από τη σύνταξη, που ζητούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, να κρατάει ο ΕΦΚΑ τα χρήματα της ρύθμισης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το 2021, λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία - που ξέρουμε ότι προέκυψαν όχι από την πανδημία, αλλά από την οικονομική κρίση την προηγούμενη που δεν είχε ο κόσμος να πληρώσει - να μην μπορούν πολλοί ασφαλισμένοι να πάρουν τη σύνταξή τους μετά από 30 και 35 χρόνια δουλειάς, επειδή χρωστούν 6 και 7 χιλιάρικα».

Όπως ξεκαθαρίζει ο Ηρακλειώτης βουλευτής, ένας ασφαλισμένος αυτής της κατηγορίας σήμερα «δεν μπορεί να υποβάλει δικαιολογητικά, εάν δε μειώσει το χρέος του κάτω από τις 6.000 ευρώ. Και να τα βρει πού ο κόσμος; Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει 8.000 ευρώ, θα πρέπει να δώσει μαζεμένα τα 2 χιλιάρικα. Να τα βρει πού για να πέσει στα 6 και να τα ρυθμίσει στη συνέχεια για να μπει κανονικά στη διαδικασία της συνταξιοδότησης; Είναι ένα ερώτημα αυτό στις εποχές που διανύουμε», καταλήγει ο Σωκράτης Βαρδάκης προς την εφημερίδα μας.

Το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με ρυθμούς της τάξης του 4%-5% μηνιαίως μειώνεται το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων στον e-ΕΦΚΑ, ποσοστό που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναμένεται να αυξηθεί από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2022 με τη συνδρομή των ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων που θα έχουν πιστοποιηθεί για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Ήδη, 179 εξ αυτών έπιασαν δουλειά από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και μπορούν να επιλεγούν, μέσω της σχετικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, από ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησής τους.

Σε πρώτη φάση, θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν μόνο νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις των τ. ΟΓΑ, τ. ΙΚΑ και τ. ΟΑΕΕ (αντιστοιχούν στο 75% των νέων αιτήσεων κάθε μήνα), ενώ δε θα εμπλακούν σε περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτόν, όπως εκτιμά η διοίκηση του Οργανισμού, θα «φύγει» ένας σημαντικός όγκος δουλειάς από τους ώμους των μόνιμων υπαλλήλων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις πιο σύνθετες υποθέσεις.

Το πλάνο του υπουργείου Εργασίας, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από τον κ. Χατζηδάκη, προβλέπει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα να έχουν μηδενιστεί. Το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε 120.000. Από αυτές, οι 90.000 είναι ληξιπρόθεσμες (άνω των τριών μηνών), από τις οποίες οι 50.000 λαμβάνουν είτε προσωρινή σύνταξη είτε κάποια προκαταβολή. Τα υπόλοιπα 40.000 αιτήματα αφορούν κατά κανόνα περιπτώσεις ασφαλισμένων με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βρίσκονται σε φάση διακανονισμού. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, που αγγίζει το 25%, ακριβώς λόγω των πολύ υψηλών χρεών, εντέλει θα απορριφθεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

neakriti.gr