Σύνοδος Κορυφής: Πάμε για λευκό καπνό στο φυσικό αέριο - Αισιοδοξία Μητσοτάκη για την απόφαση του πλαφόν

9:58 π.μ. - Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022
09:12 π.μ. - Παρ, 16/58/2022
Image: Σύνοδος Κορυφής: Πάμε για λευκό καπνό στο φυσικό αέριο - Αισιοδοξία Μητσοτάκη για την απόφαση του πλαφόν

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή του πλαφόν και το θέμα θα κλείσει οριστικά στις 19 Δεκεμβρίου

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για πλαφόν στο φυσικό αέριο εμφανίστηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες καθώς όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συμφωνία των «27» για παρέμβαση στην αγορά.

«Είμαι πράγματι αισιόδοξος -και η εντολή την οποία δώσαμε στους Υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη- ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις.

Υπάρχει πια μια καθολική κατανόηση, θα έλεγα, σε επίπεδο των ομολόγων μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε το θέμα για ακόμα μια φορά στο μέλλον», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, προτάσσοντας την πολιτική αναγκαιότητα να βρεθεί μια λύση, ώστε η Ευρώπη να μην στείλει (ακόμα μια φορά) το λάθος μήνυμα στους πολίτες, παρατείνοντας την εκκρεμότητα εις το διηνεκές.

«Πράγματι, είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μία αυτονόητη απόφαση, να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία. Όμως αυτήν τη φορά, είμαι αισιόδοξος ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27», η οριστική λύση πρέπει να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για έναν μηχανισμό που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές και θα παρεμβαίνει όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ασφάλεια επάρκειας ενόψει του επόμενου χειμώνα δηλαδή της σεζόν 2023-2024, καθώς η κρίση θα έχει διάρκεια.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αναθέσουν στους υπουργούς Ενέργειας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μια συμφωνία για τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως επί το πλείστον διευθετηθεί, εκτός από την απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: ποια τιμή θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό; Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.

dikaiologitika.gr