Syngenta και ήρωες παραγωγοί στηρίζουμε τη διατροφική αλυσίδα
Αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8 ο Γ. Κοντοσφύρης διευθυντής πωλήσεων κηπευτικών της Syngenta
Την πορεία των κηπευτικών εν μέσω κορωνοϊού αλλά και την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ίωσης της καστανής ρυτίδωσης στον καρπό τομάτας σχολιάζει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Κοντοσφύρης διευθυντής πωλήσεων κηπευτικών της Syngenta.
Όπως είπε οι διατροφικές ανάγκες στον κόσμο δεν έχουν αλλάξει λόγω κορωνοϊού και η δουλειά του παραγωγού παραμένει να είναι σημαντική. Με τον καταναλωτή από την πλευρά του nα επιζητά ποιοτικά προϊόντα. Λόγω του κορωνοϊού κινητοποιήθηκε όλος ο πλανήτης. Σίγουρα η πανδημία θα αφήσει κάποια κατάλοιπα. Αν κρατήσουμε τα θετικά θα βγούμε κερδισμένοι. Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε είναι η αλληλοϋποστήριξη δημόσιου με ιδιωτικού τομέα π.χ. με δωρεές και προσφορές υγειονομικού υλικού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Syngenta. Επιπλέον δόθηκαν σαφείς οδηγίες από την Ελλάδα για την αντιμετώπισή της πανδημίας, ο κόσμος προσαρμόστηκε και βγαίνουμε σχεδόν αλώβητοι. Το ίδιο και τα Βαλκάνια σε αντίθεση με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία που συγκλονίζονται.
Μέσα σε όλο αυτό που βιώνει ο πλανήτης ο τομέας που στηρίχτηκε από όλους ήταν ο αγροτοδιατροφικός. Καταλάβαμε πόσο σημαντικοί είμαστε όσοι ασχολούμαστε με την διατροφική αλυσίδα. Ο παραγωγός «χτυπήθηκε» αλλά αντέχει. Αναμένονται μάλιστα το επόμενο διάστημα επενδύσεις στον χώρο αυτό και θα πρέπει ως χώρα να δούμε τη δική μας στρατηγική. Ο παραγωγός γίνεται ένας επιχειρηματίας. Είναι αναγκαίο όχι μόνο τώρα λόγω κορωνοϊού αλλά γενικότερα προκειμένου να στηρίξει τη δουλειά του, να συμβουλεύεται τους ειδικούς σε κάθε στάδιο της παραγωγής, τόνισε ο κ. Κοντοσφύρης.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης και το πρώτο κρούσμα που έκανε ήδη την εμφάνισή του σε θερμοκήπιο της Ιεράπετρας είπε ότι η συγκεκριμένη ίωση δεν είναι καινούρια και έχει εντοπιστεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής και αλλού. Η έρευνα για την αντιμετώπιση επιταχύνεται. Ως εταιρία η Syngenta δίνει μεγάλη έμφαση στον έλεγχο της σποροπαραγωγής τόσο στις εμπορικές ποικιλίες όσο και στα δείγματα ενώ δοκιμάζονται δυο νέα υβρίδια για να ελεγχθεί η ανθεκτικότητα τους και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Κλείνοντας ο κ. Κοντοσφύρης είπε πως ο κορωνοϊός είναι ένα πρόβλημα όμως δεν είναι το μεγαλύτερο. Η κλιματική αλλαγή, με διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες, ανομβρίες κλπ θα επηρεάσουν το περιβάλλον και οι ανατροπές αυτές θα επηρεάσουν την παραγωγική διαδικασία. Θα πρέπει επομένως οι παραγωγοί να θωρακίσουν τον τρόπο που δουλεύουν. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ελλιπής οργάνωση σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Στόχος να παράξουμε προϊόντα που αντέχουν. Είναι αναγκαίο ο παραγωγός να θέσει στόχους για το μέλλον της παραγωγής τους, να στοχεύσει όχι μόνο στην εσωτερική αγορά αλλά και στο «παράγω για να εξάγω» και όλα αυτά με οργάνωση και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, επεσήμανε ο διευθυντής πωλήσεων κηπευτικών της Syngenta.