Συνεχίζονται οι επαφές και οι συναντήσεις της Διοίκησης του ΟΕΕ/ΤΑΚ με Φορείς και Συλλόγους του Νομού Λασιθίου

10:50 π.μ. - Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
10:06 π.μ. - Δευ, 17/50/2024
Image: Συνεχίζονται οι επαφές και οι συναντήσεις της Διοίκησης του ΟΕΕ/ΤΑΚ  με Φορείς και Συλλόγους  του Νομού Λασιθίου

Συναντήσεις με φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, πραγματοποίησε η Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, την προηγούμενη Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΟΕΕ/ΤΑΚ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και τις Διοικήσεις Δημοσίων Υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Διοίκησης του ΟΕΕ/ΤΑΚ για ζητήματα που απασχολούν τόσο τα μέλη μας, τα οποία έχουν καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες αυτές, όσο και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται για διάφορα θέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Υπηρεσίες που επισκέφθηκε η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ, απασχολούνται πολλοί Οικονομολόγοι που είναι μέλη του Φορέα μας.

Σκοπός των επισκέψεων της Διοίκησης του ΟΕΕ/ΤΑΚ είναι η καταγραφή όλων των ζητημάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω φορείς καθώς και οι συναλλασσόμενοι με αυτούς, και στη συνέχεια η προσπάθεια για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση αυτών και την αποτελεσματική διεκπεραίωση των υποθέσεων που χειρίζονται. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, καθώς το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτω του 50%, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη διεκπεραίωση εργασιών και στην καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ, για την ενίσχυση της στελέχωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την προκήρυξη νέων θέσεων με τον όρο της υποχρεωτηκότητας υπηρέτησης των θέσεων τουλάχιστον για 10 έτη για την Π.Ε. Λασιθίου και της θέσπισης του κριτηρίου της εντοπιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, ενώ εξετάστηκαν και οι δυνατότητες που υπάρχουν για ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών και δράσεων σε πολλά και διάφορα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων των εν λόγω Υπηρεσιών και μπορεί το Οικονομικό Επιμελητήριο να συνδράμει με τα επιστημονικά εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει μέσα από το μητρώο των μελών του.

Οι συναντήσεις που πραγματοποίησε η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ ήταν οι εξής:

hxonews

1) Με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Χατζάκη Γιώργο, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Τεχνικό Πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Δήμου Ιεράπετρας. Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ, κ. Γκλάκας, ζήτησε από τον νέο Δήμαρχο να αναλάβει την πρωτοβουλία για να καλείται εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε Επιτροπές που έχουν συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν στο μέλλον και ασχολούνται με οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα, ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να μπορεί να συμβάλλει θετικά, με προτάσεις και ιδέες προς το Δήμο, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των 3,5 χιλιάδων μελών Οικονομολόγων που διαθέτει στην Ανατολική Κρήτη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για την εκπόνηση μελετών στρατηγικού σχεδιασμού από την επιστημονική ομάδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τα συμπεράσματα των οποίων θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Δήμος Ιεράπετρας προς όφελος των πολιτών. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Φραγκούλης παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου Ιεράπετρας και ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης για τη γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, ενώ τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η συνεργασία μέσα από παρεμβάσεις που θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία και τους πολίτες.

hxonews

2) Με την Υποδιευθύντρια της Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου, κα. Πλατάκη Αργυρώ και τους Προϊσταμένους των Τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου, όπου συζητήθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ. προς πολίτες και επιχειρήσεις και το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης της υπηρεσίας, αλλά και το πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων που υπάρχουν από απομακρυσμένες περιοχές που πρέπει να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. στον Άγιο Νικόλαο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα δύο Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) που λειτουργούν στη Σητεία και την Ιεράπετρα και τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν για τη διευκόλυνση των πολιτών σ αυτές τις περιοχές.

hxonews

3) Με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εσόδων της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, κ. Κουνελάκη Δημήτρη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών Συντάξεων, κα. Δελημπαλταδάκη Κατερίνα, όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία ολοκλήρωσης των αιτημάτων για συντάξεις, το ζήτημα για τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ικανότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μικρή οφειλή έως 100€, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής με αναδρομική ισχύ ώστε να μην αποκλείονται από τη χορήγηση επιδομάτων (πχ επίδομα μητρότητας). Η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας για να δοθεί λύση στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ενώ πληρούν όλα τα ουσιαστικά κριτήρια, αποκλείονται από επιδόματα και παροχές του ΕΦΚΑ και άλλων υπηρεσιών.

hxonews

4) Με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της ΔΥΠΑ Ιεράπετρας ΚΠΑ2 (ΟΑΕΔ) στην Ιεράπετρα, κ Διαμαντόπουλο Χαράλαμπο, όπου συζητήθηκε η πορεία των προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας των νέων που υλοποιεί η ΔΥΠΑ, καθώς και για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας που προσφέρει η ΔΥΠΑ Ιεράπετρας σε ανέργους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους ανέργους Οικονομολόγους στην περιοχή της Ιεράπετρας και το ζήτημα της ετεροαπασχόλησής τους σε διαφορετικούς κλάδους από τον κλάδο των οικονομικών που έχουν σπουδάσει.

Στις παραπάνω συναντήσεις, από πλευράς Οικονομικού Επιμελητηρίου συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Βαγγέλης Γκλάκας, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυράκης, ο Γενικός Γραμματέας Σταύρος Σφακιανάκης, ο Οικονομικός Επόπτης Δημήτρης Αγγελιδάκης και το μέλος Γιώργος Αρακαδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πραγματοποίηση των παραπάνω συναντήσεων, η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ, συνεδρίασε για 2η φορά φέτος στο Νομό Λασιθίου, την Τρίτη 11/06/2024 στην αίθουσα του Δήμου Ιεράπετρας στην Ιεράπετρα. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από Πρόσκληση του Προέδρου κ. Γκλάκα, συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Λασιθίου, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα και προβλήματα που αφορούν τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών. Στη Συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Γκλάκας τόνισε την ουσιαστική συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ του Επιστημονικού Φορέα με τον Σύλλογο Λογιστών Λασιθίου σε θέματα που αφορούν το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού και τη συνεχή προσπάθεια για αναβάθμιση του επαγγέλματος, με την πιστοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Τόνισε επίσης, ότι οι λογιστές είναι το πιο ζωντανό κύτταρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου και η συμμετοχή των λογιστών στα Όργανα και τις Επιτροπές του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο συμβάλλει στην ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν όχι μόνο τον κλάδο αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

hxonews

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Γιώργος Κασωτάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΟΕΕ/ΤΑΚ για την Πρόσκληση, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο φορέων και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών όπως είναι το ζήτημα της δέουσας επιμέλειας τήρησης αρχείων και τα εξοντωτικά πρόστιμα που καθορίζει ο Ν. 4557/2018 με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2015/849/ΕΕ, καθώς και ζητήματα που εμπίπτουν στον κώδικα δεοντολογίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, αλλά και τρέχοντα θέματα που αφορούν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

hxonews

Μέσα από τη γόνιμη και ειλικρινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, και τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ενεργό συμμετοχή μελών του Συλλόγου Λογιστών στην Επιτροπή Λογιστικών και Φορολογικών Θεμάτων που έχει συσταθεί από το ΟΕΕ/ΤΑΚ και συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο λογιστών-φοροτεχνικών.

Από πλευράς του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Λασιθίου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιώργος Κασωτάκης, ο Ταμίας Άλκης Ζαχαρόπουλος και τα μέλη Γιάννης Παπαδάκης, Γιάννης Μπινιχάκης και Μανώλης Χρονάκης.