Συνεργασία ΠΑΓΝΗ και ΕΛΜΕΠΑ για τα εξανθήματα σε ελαιοπαραγωγούς

11:46 π.μ. - Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Πέμ, 21/46/2021
Image: Συνεργασία ΠΑΓΝΗ και ΕΛΜΕΠΑ για τα εξανθήματα σε ελαιοπαραγωγούς

Αναζητούνται τα ακριβή αίτια εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου

Αντικείμενο έρευνας και μελέτης από το ΕΛΜΕΠΑ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι τα περιστατικά που παρουσιάστηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια του λιομαζώματος όταν κάποιοι από τους καλλιεργητές ή τους εργάτες, σε περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου παρουσίασαν κνησμώδη εξανθήματα. Ο κ. Μανώλης Ροδιτάκης, καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο κ. Κρασαγάκης Κωνσταντίνος καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μίλησαν στον Ηχώ 99,8 για τη συνεργασία των ιδρυμάτων και του ΠΑΓΝΗ σε αυτό το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κρασαγάκης ανέφερε ότι, πέρυσι που ήταν έντονο το πρόβλημα , δεν χρειάστηκε να νοσηλεύσουν κάποιον ασθενή με τα συγκεκριμένα εξανθήματα στην κλινική του ΠΑΓΝΗ. Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επομένως όμως δεν έχουν ιδία αντίληψη του θέματος και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Ροδιτάκη και από οπτικό υλικό. Φαίνεται ότι τα εξανθήματα μπορεί να προκύψουν από αντίδραση σε έντομα ή σε κάποιο ακάρεο.. Επομένως εκεί που θα εστιάσουν είναι να ταυτοποιήσουν καταρχάς το πρόβλημα και στη συνέχεια η αναζήτηση λύσης. Για αυτό χρειάζονται συνεργασίες μεταξύ πολλών φορέων και μια συντονισμένη δράση.

Από την πλευρά του ο κ. Ροδιτάκης είπε ότι υπάρχουν υπόνοιες για ακάρεο, που πιθανολογείται ότι βρίσκεται στο φυτό και σε καμία περίπτωση δεν έχει αναφερθεί ως εχθρός της ελιάς. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστεί εάν τα εξανθήματα, τα συμπτώματα αυτά της δερματολογίας έχουν συσχέτιση με τον αγρό και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε πολλά επίπεδα.