Συνάντηση Σπυριδάκη - Χρυσοχοΐδη: Υποστελέχωση των Νοσοκομείων του Λασιθίου και τα Αιτήματα των Εργαζομένων στο Επίκεντρο

9:28 π.μ. - Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023
09:12 π.μ. - Παρ, 15/28/2023
Image: Συνάντηση Σπυριδάκη - Χρυσοχοΐδη: Υποστελέχωση των Νοσοκομείων του Λασιθίου και τα Αιτήματα των Εργαζομένων στο Επίκεντρο

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Σπυριδάκη Κατερίνα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη, στο Υπουργείο Υγείας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ίδιας, η οποία μετέφερε στον Υπουργό την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Σπυριδάκη επεσήμανε και προώθησε ζητήματα που απασχολούν τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και τις τοπικές κοινωνίες των πόλεων του Λασιθίου.

Στη συνάντησή τους, η κ. Σπυριδάκη επικεντρώθηκε στα τοπικά θέματα που ταλανίζουν τα Νοσοκομεία του Λασιθίου, καθώς επίσης και στο αίσθημα αγωνίας και αγανάκτησης των πολιτών που βλέπουν ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει και ζωή τους να βρίσκεται σε καθεστώς ανασφάλειας.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, προτείνοντας την ταυτόχρονη και μαζική προκήρυξη όλων των κενών θέσεων. Ο Υπουργός, αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα ύπαρξης και των τριών Νοσοκομείων του Λασιθίου, δεσμεύτηκε από 1.1.2024 να προχωρήσει σε προκήρυξη όλων των κενών θέσεων και εγγυήθηκε ότι δεν θα κλείσει κανένα Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος της υποστελέχωσης, η κ. Σπυριδάκη πρότεινε, επιπλέον, την περαιτέρω εξέταση του θέματος του αυτοδιοίκητου των Νοσοκομείων Λασιθίου. Με αυτόν τον τρόπο, τα νοσοκομεία θα μπορούν να προβαίνουν σε στοχευμένες προκηρύξεις για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά, παρέχοντάς τους έτσι μεγαλύτερη ευελιξία.

Στη συνέχεια, η κ. Σπυριδάκη επέμεινε στην ανάγκη παροχής σημαντικών οικονομικών και διοικητικών κινήτρων. Σύμφωνα με την ίδια, ο διπλός στόχος των κινήτρων είναι, πρώτον, η διατήρηση του υφιστάμενου υγειονομικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, δεύτερον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ΕΣΥ, προσδίδοντας του ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα που θα προσελκύσει επαγγελματίες που βρίσκονται εκτός του ΕΣΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την αναγκαιότητα για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους ιατρούς και νοσηλευτές των Νοσοκομείων που είναι ήδη εξουθενωμένοι από την εντατικοποίηση της εργασίας. Προώθησε, επίσης, τα αιτήματά τους για αυτοτελή φορολόγηση τακτικών εφημεριών και το αφορολόγητο για τις πρόσθετες εφημερίες.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την κατάσταση αιχμαλωσίας που βιώνουν οι επικουρικοί με το μαρτύριο της ανανέωσης των Συμβάσεων και προώθησε το δίκαιο αίτημά τους για μονιμοποίηση μέσω Συμβάσεων αορίστου χρόνου. Αν και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι Συμβάσεις τους θα παραταθούν έως το τέλος του 2024, δεν παρείχε επιπλέον εγγυήσεις σχετικά με το μέλλον της κατάστασής τους.

Μεταφέροντας τα αιτήματα από κάθε νοσοκομείο του Λασιθίου ξεχωριστά, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον μεγάλο όγκο αιμοκαθαιρομένων που εξυπηρετεί και μετά το αιφνίδιο κλείσιμο της Ιδιωτικής Νεφρολογικής Κλινικής Ιεράπετρας «Άγιος Παντελεήμονας». Αναφορά έκανε και για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γυαλού για το οποίο η πρώην Υφυπουργός Υγείας, κ. Γκάγκα είχε δεσμευτεί ότι η ανέγερσή του θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

Στο τέλος της συνάντησης, η κ. Σπυριδάκη εξέφρασε έντονα την ανησυχία της για τη Διασφάλιση του Δημόσιου Αγαθού της Υγείας και του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, και τόνισε πως υπέρτατη υποχρέωση της Πολιτείας και των εκάστοτε αρμόδιων Υπουργείων είναι η εγγύηση ενός κράτους πρόνοιας και η εξασφάλιση ίσης, απρόσκοπτης, ασφαλούς και αποτελεσματικής πρόσβασης στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς διακρίσεις.