Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Στο επίκεντρο εξοπλισμοί και ενίσχυση της «στρατιωτικής συνεργασίας»

7:18 π.μ. - Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020
07:09 π.μ. - Παρ, 11/18/2020
Image: Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Στο επίκεντρο εξοπλισμοί και ενίσχυση της «στρατιωτικής συνεργασίας»

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στα εξοπλιστικά που επιδιώκουν να πουλήσουν τα Γαλλικά μονοπώλια στην Ελλάδα

Η ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας με ότι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο των επικίνδυνων ανταγωνισμών και παιχνιδιών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7), που γίνεται στο Αζαξιό της Κορσικής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στα εξοπλιστικά που επιδιώκουν να πουλήσουν τα Γαλλικά μονοπώλια στην Ελλάδα. Πάνω στα συγκεκριμένα θέματα έχει γίνει ήδη προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας των δυο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», κάτι που -όπως σημειώνουν- είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες, στο οποίο επιβεβαιώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με την ατζέντα να καθορίζονται από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα Συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», υποστήριζαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης.

Για «καρποφόρες συζητήσεις» έκανε λόγο ο Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έδωσε μία «πρόγευση» του αποτελέσματος των επικίνδυνων σχεδιασμών σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, κάνοντας λόγο για «καρποφόρες» συζητήσεις.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μακρόν ανέφερε: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Εξάλλου ο Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε ότι οι κυρώσεις κατα της Τουρκίας είναι στο τραπέζι.

imerodromos.gr