Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τους πρώην απολυμένους και συνταξιούχους της ΕΑΣ Σητείας

2:03 μ.μ. - Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021
02:04 μ.μ. - Δευ, 05/03/2021
Image: Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τους πρώην απολυμένους και συνταξιούχους της ΕΑΣ Σητείας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Απριλίου η προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Κρήτης του ΚΚΕ, Μανόλη Συντυχάκη με τους πρώην απολυμένους και συνταξιούχους της ΕΑΣ Σητείας

Ο βουλευτής τους ενημέρωσε για την επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα 29 Μάρτη, στην βουλή, με αφορμή την απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και της Τράπεζας Πειραιώς που προβλέπει κούρεμα 80% των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων και απόδοση άτοκα σε 20 ετήσιες δόσεις (έως το 2040!), ενώ οι αποζημιώσεις απόλυσης θα αποδοθούν άτοκα σε 10 ετήσιες δόσεις (έως το 2030!). Η απάντηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου, υφυπουργού Εργασίας, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται και επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα και το σκεπτικό της τράπεζας και της διοίκησης της ΕΑΣ. Αν η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των εργαζομένων καταθέτοντας τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο, όπως έχει κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. «Είναι προσχηματική η πρόθεση της να μην παρέμβει στην απόφαση του δικαστηρίου, όταν πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, την πληρωμή της δουλειάς τους, του μόχθου τους», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το ΚΚΕ και τον Μανόλη Συντυχάκη για τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για ανάδειξη του δίκαιου αγώνα τους. Δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μπροστά στο δικαστήριο που αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Ο βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε ότι: «η «εξυγίανση» είναι άλλη μία πράξη στην σταθερή προσπάθεια των κυβερνήσεων που έστησαν ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο την τελευταία δεκαετία, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ και την στρατηγική της ΚΑΠ και στόχο έχει την μετατροπή των συνεταιρισμών όπως της ΕΑΣ σε ΑΕ, την συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής, την μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Η «εξυγίανση» της ΕΑΣ, η μετατροπή της σε ΑΕ προηγούμενα, γίνεται εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος των αγροτών αφού η ΕΑΣ θα παίζει το ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στους αγρότες και τις μεγάλες εταιρίες, όπου οι τιμές διαμορφώνονται με τους όρους των καρτέλ».

Κλείνοντας, τόνισε ότι: «Αυτό που φοβούνται οι κυβερνήσεις είναι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων με την κοινωνία, τον λαό της περιοχής, αυτό μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση. To KKE καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, το λαό της Σητείας, να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων που τσακίζει τους εργαζόμενους από την μία και ξεκληρίζει τους αγρότες από την άλλη. Κανείς να μην μείνει μόνος του, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ο αγώνας των πρώην εργαζόμενων και απολυμένων της ΕΑΣ είναι ανάγκη να στηριχθεί», καταλήγει το δελτίου τύπου της ΚΟ του ΚΚΕ.