Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Αθήνα - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

3:07 μ.μ. - Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022
03:04 μ.μ. - Παρ, 22/07/2022
Image: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Αθήνα - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Παιδί εννέα ετών παρουσίασε αυξημένους ηπατικούς δείκτες - Το παιδί είχε εκδηλώσει συμπτώματα την προηγούμενη εβδομάδα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο ΕΟΔΥ με αφορμή πιθανό κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας παιδίατρος κάλεσε στον ΕΟΔΥ και ανέφερε πως ένα παιδί που παρακολουθεί στην Αθήνα ηλικίας περίπου εννέα ετών παρουσίασε αυξημένους ηπατικούς δείκτες.

Μάλιστα το παιδί είχε εκδηλώσει συμπτώματα την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζοντας και πυρετό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον βρίσκεται στο σπίτι του, είναι καλά στην υγεία του ενώ έχουν υποχωρήσει οι ηπατικοί δείκτες. Πιθανότατα δεν πρόκειται για περιστατικό οξείας ηπατίτιδας.

Όμως ο ΕΟΔΥ κάνει μία σειρά από εξετάσεις για να αποκλειστεί κάθε ενεδεχόμενο. Οι πρώτες εξετάσεις είναι αρνητικές ενώ αναμένονται και οι επόμενες προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όλοι οι φορείς της Υγειας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπαρχει πλήρες επιχειρησιακό σχεδιο εάν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είχε ήδη από το πρωί πει στην ΕΡΤ ότι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί και στη χώρα μας». Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Την ίδια ώρα κάλεσε τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα με σκοπό υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Σε εγρήγορηση καλεί τους γιατρούς ο ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ μέσα από έγγραφο του ΕΟΔΥ, που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

«Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη», σημειώνει μεταξύ άλλων το έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ικτερος

Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων

Κνησμός

Αρθραλγία/μυαλγία

Πυρετός

Ναυτία

Εμετός ή κοιλιακό άλγος

Λήθαργος ή απώλεια όρεξης

Πηγή :Πρώτο Θέμα