Συμμετοχή του Γυμνασίου Κουτσουρά στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο Κωνσταντινούπολης

9:35 π.μ. - Τρίτη, 1 Απριλίου 2025
09:04 π.μ. - Τρί, 01/35/2025
Image: Συμμετοχή του Γυμνασίου Κουτσουρά στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο Κωνσταντινούπολης

Από τις 26 έως και τις 30 Μαρτίου 2025

Το Γυμνάσιο Κουτσουρά, από τις 26 έως και τις 30 Μαρτίου 2025, μετείχε στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη- Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», στην Κωνσταντινούπολη.

Το εν λόγω Συνέδριο διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία και με άλλους φορείς και διεξήχθη στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, υπό την Υψηλή Σκέπη και Ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η ΔΔΕ Λασιθίου είναι μία από τις 31 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των οποίων σχολικές μονάδες έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο και μετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου. Ο Διευθυντής ΔΔΕ Λασιθίου, κ Κατσαγκόλης Αθανάσιος, από την αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους , στάθηκε αρωγός μας όχι μόνο στη μετοχή εκπαιδευτικών μας σε σχετικό Οδοιπορικό σε Προύσα και Κωνσταντινούπολη, μέσα στον Νοέμβριο του 2024, αλλά και στην πρόσφατη μετάβαση της αποστολής μας στην Πόλη.

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο του Εθνικού αυτού Δικτύου, εκπονεί το περιβαλλοντικό πρόγραμμα « Ο Οικοκώδικας του Σχολείου ως πυλώνας οικο-αρμονίας», με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στην προστασία του περιβάλλοντος , την ανάληψη πρωτοβουλιών έμπρακτης εφαρμογής του συγκεκριμένου κώδικα μέσα και έξω από το Σχολείο, την καλλιέργεια στάσης ζωής που σέβεται το περιβάλλον και το προστατεύει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Εν γένει, την ανάδειξη της αειφορίας στον σχολικό χώρο, στο οικογενειακό περιβάλλον και στο κοινωνικό, ευρύτερα.

Στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο Κωνσταντινούπολης μετείχαν, διά ζώσης, περί τους 3000 μαθητές /τριες από 203 σχολικές μονάδες της χώρας, περί τους 610 εκπαιδευτικούς –συνοδούς των μαθητικών ομάδων και αρκετοί επιπλέον καθηγητές που ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.

Το Γυμνάσιό μας μετείχε με αναρτημένη παρουσίαση- poster, που την ψηφιακή επιμέλειά της (καθοδήγηση εργασίας των μαθητών αλλά και τελική επιλογή έργου) είχε ο καθηγητής Πληροφορικής του Σχολείου μας, κ. Γιαζιτζίδης Ευάγγελος.

Στον χώρο του Συνεδρίου, είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας υποδεχτεί ο διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου, κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, και να μας μιλήσει για τη μακρόχρονη παράδοση του Λυκείου αυτού, που είναι πλέον ένα από τα λίγα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης.

Η αποστολή της ομάδας μας αποτελείτο από 15 μαθητές, 6 από την Γ τάξη, 8 από τη Β τάξη και 1 από την Α τάξη Γυμνασίου, οι οποίοι συνοδεύονταν από τη Διευθύντρια, Κωστάκη Νεκταρία, φιλόλογο και τον Αναπληρωτή Διευθυντή, π. Γεώργιο Χατζάκη, επίσης Φιλόλογο.

Η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αγιά Σοφιά, την Κινστέρνα του Ιουστιανιανού, τον Ιερό Ναό Παναγίας Βλαχερνών, το beylerbeyi Παλάτι, τα Πριγκηπονήσια, τον Πύργο του Γαλατά, να θαυμάσει τη μυστηριακή σύζευξη του ανατολίτικου με το δυτικό στοιχείο στην πόλη της Κωνσταντινούπολης. Έτσι, η μετακίνηση των μαθητών μας είχε και έναν επιπλέον σκοπό, την επίσκεψη εστιών πολιτισμού μέσα και γύρω από την Πόλη.

Ελπίζουμε ότι και μελλοντικά θα ξαναδοθεί η ευκαιρία και σε άλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς της περιοχής μας και του Σχολείου μας να ζήσουν όμοιες εμπειρίες που κάνουν τους μαθητές μας πολυσχιδώς πιο πλούσιους.