Συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA)

9:19 π.μ. - Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
09:06 π.μ. - Τρί, 18/19/2024
Image: Συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA)

Το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Astro Pi υπό την αιγίδα της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία)

Στο πλαίσιο του προγράμματος ομάδες μαθητών απ’ όλο τον κόσμο καλούνται να υλοποιήσουν υπολογιστικό πρόγραμμα στη γλώσσα προγραμματισμού python, τόσο για την εκτέλεση ενός απλού προγράμματος (Mission Zero), όσο και για την επίλυση ενός επιστημονικού προβλήματος στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό (Mission Space Lab) . 

Η φετινή αποστολή των ομάδων,  για το Mission Zero, ήταν  να γράψουν πρόγραμμα Python για να διαβάσουν μια τιμή από τον αισθητήρα χρώματος και φωτεινότητας ενός υπολογιστή Astro Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να την χρησιμοποιησούν για να ορίσουν το χρώμα φόντου σε μια εξατομικευμένη εικόνα την οποία θα μπορούν να δουν οι αστροναύτες/τισσες καθώς εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες. Το θέμα για το Mission Zero φέτος ήταν «Χλωρίδα και Πανίδα». Οι μαθητές μας, επέλεξαν να εμφανίσουν, ένα λουλούδι που αναπτύσσεται σταδιακά σε μια εικονική οθόνη 8x8 pixels  επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα. Στην συνέχεια έφτιαξαν πρόγραμμα στη γλώσσα προγραμματισμού Python προκειμένου να απεικονίσουν με το χρωματικό μοντέλο RGB (red, green, blue) για 30 δευτερόλεπτα το αναπτυσσόμενο λουλούδι στην οθόνη του Astro Pi, φροντίζοντας ωστόσο να αλλάζει το υπόβαθρο σύμφωνα με την τιμή του αισθητήρα χρώματος. Το πρόγραμμα  αξιολογήθηκε ότι πληροί τις προϋποθέσεις και εκτελέστηκε στον Διεθνή διαστημικό Σταθμό στις 20 Μαΐου την στιγμή που περνούσε πάνω από την μέση του Ειρηνικού!

Tο πιο απαιτητικό πρόβλημα του Mission Space Lab ωστόσο, ήταν να υπολογίσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την ταχύτητα κίνησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ ή ISS) χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές που είναι εγκαταστημένοι σε αυτόν διαβάζοντας και αναλύοντας κατάλληλα δεδομένα από ψηφιακούς αισθητήρες.

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την ομάδα του σχολείου μας επιλέχθηκε να περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού, ώστε να εκτελεστεί σε έναν από τους υπολογιστές του ΔΔΣ να συλλέξει δεδομένα από αισθητήρες (θερμοκρασίας, υγρασίας, GPS κλπ), να τραβήξει φωτογραφίες χρησιμοποιώντας την κάμερα και τελικά να υπολογίσει την ταχύτητα κίνησης του ΔΔΣ. Το πρόγραμμα εκτελέστηκε στις 28 Απριλίου την στιγμή που περνούσε πάνω από την Νότια Ιαπωνία, με επιτυχία δίνοντας πολύ ακριβές αποτελέσμα, η ταχύτητα κίνησης υπολογίστηκε στα 7,54km/sec έναντι της πραγματικής ταχύτητα κίνσης που είναι 7,66 km/sec (μια πολύ καλή προσέγγιση).

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας: Βουλόγκα Ηρακλή (Γ1), Δραγασάκη Μάνο (Β1) και Ψαρολογάκη Ιωάννα (Α4) που αφιέρωσαν σημαντικό από τον πολύτιμο χρόνο τους καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους για την υλοποίηση του προγράμματος. Η συμβολή τους ήταν σημαντική καθ’ ότι ήταν μια δραστηριότητα, που απαιτούσε πολύ χρόνο και αρκετή μελέτη, δίνοντας ωστόσο την ευκαιρία σε ένα ωραίο ταξίδι μάθησης και έρευνας, η προσπάθεια των παιδιών επισφραγίστηκε με πιστοποιητικό υλοποίησης του προγράμματος από την ESA.

Ακολουθούν φωτογραφίες των μελών της ομάδας, των γεωγραφικών συντεταγμένων του σταθμού κατά την ώρα τις εκτέλεσης των προγραμμάτων, καθώς και ενδεικτικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την κάμερα του διαστημικού σταθμού.

Υ.Γ. Πληροφορίες για τα δύο προγράμματα Astro Pi: https://astro-pi.org/

Οι υπεύθυνοι καθηγητές Πληροφορικής του προγράμματος

Σφακιανάκης Χριστόφορος

Μπλαζαντωνάκης Μιχάλης

Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας

Ψαρουδάκης Χρυσοβαλάντης

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews