Συμμετέχει στην Πανελλαδική απεργία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών "Μαρία Λιουδάκη"

7:35 π.μ. - Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020
07:10 π.μ. - Τετ, 14/35/2020
Image: Συμμετέχει στην Πανελλαδική απεργία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών "Μαρία Λιουδάκη"

Συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 στις 12 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου

Για την συμμετοχή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Μαρία Λιουδάκη" στην Πανελλαδική απεργία των δασκάλων αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου κος Γιάννης Πασπαράκης.

Μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας. Ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επιπλέον η κυβέρνηση επιμένει να μη στελεχώνει τις σχολικές μονάδες με μόνιμο, επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Οι ασαφείς οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος, η απουσία μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, το νέο «κοσκίνισμα» για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Την ίδια στιγμή που δεν ικανοποιεί κανένα δίκαιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα κρεσέντο καταστολής και βίας και επέλεξε να διαλύσει με το «έτσι θέλω» τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση κατά την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου για το χαρακτηρισμό της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης και μόλις δύο 24ωρα αργότερα, χτύπησε στο «ψαχνό» 15χρονους μαθητές, επειδή  τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και να διεκδικούν τα ελάχιστα από ΟΣΑ ΔΕΝ ΈΠΡΑΞΕ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ: 

ΔΕΝ μείωσε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, το αντίθετο, αύξησε τον αριθμό στα Νηπιαγωγεία και  τα Δημοτικά Σχολεία (από 22 σε 25), για τη Δευτεροβάθμια δεν χρειάστηκε αύξηση, αφού εκεί το όριο είναι 27 μαθητές ανά τμήμα.  

ΔΕΝ προσέλαβε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ επιπλέον καθαριστή στις σχολικές μονάδες σε σύγκριση με την προ κορωνοϊού εποχή, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στους Δήμους αλλά χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με συνέπεια οι εκπαιδευτικές μονάδες να είναι υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν. 

ΔΕΝ προχώρησε στον απαραίτητο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα πολλές σχολικές μονάδες να  υπολειτουργούν, ενώ για τα Ολοήμερα ούτε λόγος: το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ υπονομεύει τη λειτουργία του Ολοήμερου με την μη έγκαιρη στελέχωσή του, και, βέβαια, δεν έχει ξοδέψει για την εκπαίδευση ούτε ένα Ευρώ από το κονδύλι που διαφημίζει. 

ΔΕΝ προγραμμάτισε – συνειδητά - έγκαιρα τις άδειες των ευπαθών ομάδων, ώστε να φαίνονται οι εκπαιδευτικοί ως υπαίτιοι των κενών που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες, ενώ θέσπισε και τις τρίμηνες συμβάσεις «γαλέρας»  για την αναπλήρωσή τους.  

ΔΕΝ έκανε καμιά προσπάθεια εύρεσης κατάλληλων χώρων για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας. ΔΕΝ αξιοποίησε ούτε τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας, μένοντας πιστή στην αναλογία που θέσπισε - και ας καραδοκεί ο κορωνοϊός.  

ΔΕΝ κατάφερε - ως εκφραστής του επιτελικού κράτους που επαγγέλλεται - να διανείμει μάσκες κανονικών διαστάσεων στους μαθητές της χώρας.  

ΔΕΝ φρόντισε για διάθεση ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Είναι ολοφάνερο, ακόμη και στον πιο δύσπιστο πια, πως η πανδημία χρησιμοποιείται ως  όχημα από την κυβέρνηση για την ισοπέδωση κάθε εργασιακού δικαιώματος και η  τηλεκπαίδευση για να χτυπηθούν - σήμερα - οι μαθητικές διεκδικήσεις (αύριο ποιος έχει σειρά, άραγε;), πως για το μόνο που νοιάζεται η κυβέρνηση είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ημετέρων και το «μοίρασμα της πίτας» σε αυτούς, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους «μοιράζει» την ατομική ευθύνη μέσω της ομοβροντίας των ΜΜΕ.  

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,  

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη»: 

  1. χαιρετίζει τόσο τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος όσο και τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης: «Οι Ναζί στη φυλακή και ΟΧΙ στη Βουλή»! 
  2. καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες καταστολής των συγκεντρώσεων τόσο στο χώρο του Δικαστηρίου όσο και στο ΥΠΑΙΘ! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!  

Καλεί 

Τις/ τους συναδέλφισσες /συναδέλφους - μέλη του Συλλόγου μας να δώσουν βροντερό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στην Διεύθυνση Π.Ε. Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο την Πέμπτη 15/10 στις 12:00, διεκδικώντας: 

  1. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας!
  2. Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Λέμε όχι στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Διορισμός επιπλέον εκπαιδευτικών που να βρίσκονται στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για να καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία. 
  3. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. 
  4. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. 

Θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Δημόσια Δωρεάν Παιδεία - 15 μαθητές ανά τμήμα 

Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας 

Δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς 

Κατάργηση του ν. 4692/2020 (νόμος Κεραμέως) 

Για το Δ. Σ.Ο Πρόεδρος 

Γιάννης Πασπαράκης               

Η Γενική Γραμματέας

Σταυρούλα Δατσέρη