Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας: Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αγωνία και τις ανησυχίες μας

11:34 π.μ. - Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Δευ, 07/34/2022
Image: Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας: Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αγωνία και τις ανησυχίες μας

Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας της 5/11/22, εκφράστηκε από όλα τα μέλη η αγωνία για το μέλλον του Νοσοκομείου μας. Διαπιστώθηκε ότι από τις προσπάθειες του λαού της Ιεράπετρας, το μόνο που αποσπάσαμε ήταν φρούδες υποσχέσεις.

Μετά την τελευταία συνάντηση στην ΥΠΕ και παρά τους σχεδιασμούς για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, απόφαση που είχε παρθεί ομόφωνα έπειτα από μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας τον περασμένο Ιούλιο και που δυστυχώς παραμένει ακόμα ανεκπλήρωτη, τα προβλήματα του Νοσοκομείου παραμένουν ανεπίλυτα με άμεσο κίνδυνο επιδείνωσης τους. Συνοψίζοντας παραθέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα που καθρεπτίζουν τον άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης και της σταδιακής κατάργησης της αποστολής του για δευτεροβάθμια περίθαλψη:

1, Ποια είναι η απάντηση της Διοίκησης των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου και της 7ης ΥΠΕ στο κατ’ επείγον αίτημα του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής για επιστροφή του Καρδιολόγου μας, που υπό μορφήν ομηρίας κρατείται ακόμα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου; Στο αίτημα του αυτό ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής εξέφρασε την αγωνία του για τη συνέχιση της στοιχειώδους λειτουργίας της κλινικής με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών μας. Έχει ληφθεί κάποια απάντηση στο αγωνιώδες αυτό αίτημα ή η απαξίωση είναι τέτοια που πλέον και η όποια απάντηση είναι περιττή;

2, Υποτίθεται ότι στη συνάντηση με τον κο ΥΠΕάρχη δόθηκε η υπόσχεση για άμεση αποκατάσταση της πρωτοφανούς αδικίας μη εκπροσώπησης του Νοσοκομείου μας στο Διοικητικό Συμβούλιο των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Έγινε κάτι με το θέμα αυτό ή αποτελούσε υπόσχεση κατευνασμού και ήρεμης αποχώρησης μας;

3, Όπως ήταν και το πιο πιθανό, τα πλάνα περί πρόσληψης επικουρικών ιατρών και όχι προκήρυξη οργανικών θέσεων, παραμένουν απλά πλάνα, αφού ήταν δεδομένη η ανυπαρξία υποψηφίων στις ειδικότητες που χρειάζεται το Νοσοκομείο μας. Άρα, το τελικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής συνοψίζεται στη φράση «καμία υποστήριξη στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, μόνο υποσχέσεις».

4, Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της Υγείας του Νομού και του Νησιού ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άλλοι δύο αναισθησιολόγοι σύντομα αποχωρούν από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας για άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης; Αυτό έχει σαν συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας του Χειρουργικού Τομέα (Χειρουργική, Ορθοπεδική, Γυναικολογική και Οφθαλμολογική) και συνέπειες στη ζωή των πολιτών της Ιεράπετρας. Τις περισσότερες μέρες του μήνα δεν θα υπάρχει αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο μας. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος; Γνωρίζουν ότι ειδικά στο Νοσοκομείο μας, ο ρόλος του αναισθησιολόγου δεν περιορίζεται μόνον στο Χειρουργείο αλλά είναι ο ουσιαστικός επειγοντολόγος για βαριά περιστατικά στα ΤΕΠ, τις κλινικές και τις διακομιδές διασωληνωμένων;

5, Έχει επισκεφτεί ο κύριος Παπαβασιλείου το νοσοκομείο Ιεράπετρας να αφουγκραστεί την αγωνία των εργαζόμενων; Γιατί είχε υποσχεθεί επανειλημμένα ότι είναι γνώστης των προβλημάτων και θα είναι κοντά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επισκεφτεί το νοσοκομείο μας, ούτε έχει παρέμβει στην επίλυση θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (όπως το θέμα καρδιολόγου, κ.τ.λ.). Επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Κυρία Γκάγκα είχε δεσμευτεί ότι θα επισκεπτόταν το Νοσοκομείο μας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Αντίθετα, το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου το επισκέφθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Κύριος Πλεύρης, όπου μίλησε για κτηριακή επέκτασή του, χωρίς όμως να περιλαμβάνει στην ατζέντα του επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

6, Έχουν αναλογιστεί οι υπεύθυνοι της υγείας, τις συνέπειες εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου, όχι μόνον για το Νοσοκομείο μας αλλά για όλα τα Νοσοκομεία της περιφέρειας;

Για τους πιο πάνω λόγους,

Ζητούμε από τους βουλευτές του νομού οι οποίοι είναι ενήμεροι για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας να θέσουν ως πρώτο θέμα της ατζέντας τους, τη διάσωση του.

Ζητούμε από τον τοπικό βουλευτή και Υπουργό κύριο Πλακιωτάκη άμεση συνάντηση με τον Σύλλογο μας. Ζητούμε από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας την άμεση επίσκεψη μας στο Υπουργείο Υγείας, όπως αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απευθυνόμενοι στον Διοικητή ΥΠΕ και αναγνωρίζοντας την ευθύνη του για όλες τις μονάδες υγείας της Κρήτης, ζητούμε με κάθε δύναμη να μεριμνήσει ώστε να μην χαθεί επί των ημερών του ένα από τα Νοσοκομεία του, και μάλιστα αυτό του τόπου του.

Ομόφωνα

Το Δ.Σ.

Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.