Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου: "Η Πολιτεία να φανεί αντάξια των νοσηλευτών"

9:09 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022
09:05 π.μ. - Πέμ, 12/09/2022
Image: Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου: "Η Πολιτεία να φανεί αντάξια των νοσηλευτών"

"Η θεϊκή υπόσταση της Νοσηλευτικής αναγνωρίστηκε πρώιμα από τους αρχαίους προγόνους μας"

Η ανακοίνωση του Σύλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών:

"Η Νοσηλευτική επιστήμη και τέχνη υπήρξε από τα αρχαία χρόνια αναπόσπαστο τμήμα της ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενή, του πάσχοντος. Η θεϊκή υπόσταση της Νοσηλευτικής αναγνωρίστηκε πρώιμα από τους αρχαίους προγόνους μας ως απαραίτητη και συγγενική επικουρία στο εξίσου τιμώμενο ως θεϊκό, ιατρικό έργο.

Το 1991 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Μαιών με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών.

Το 1965 ορίστηκε η 12η Μαΐου, η γενέθλιος ημέρα της Florence Nightingale, της πρωτοπόρου της σύγχρονης Νοσηλευτικής, ως Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Παραπάνω από μισό αιώνα αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλησε να ανακηρύξει το 2020 έτος των Νοσηλευτών/τριών και των Μαιών/των, 200 χρόνια μετά τη γέννησή της, σε μια ενέργεια που αποζητούσε να αναδείξει τη σημαντικότητα του κλάδου για την υγεία του πληθυσμού. Ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία εκείνη η χρονιά έμελλε να αναδείξει ότι οι νοσηλευτές δεν είναι απλά η ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας, αλλά η ειδικότητα που με την στενά θεραπευτική σχέση που αναπτύσσει με το άτομο, την υψηλή πλέον επιστημονική κατάρτιση και την αυταπάρνηση που διακρίνει όσους ασκούν το κορυφαίο αυτό λειτούργημα, είναι αυτοί που δρουν καταλυτικά στην έκβαση κάθε ασθενή σε συνθήκες κανονικότητας αλλά και …Πανδημίας. Η παγκόσμια αναγνώριση και η επαγγελματική καταξίωση μπορεί να ήρθε με ένα σκληρό τίμημα για την ανθρωπότητα, τίποτε όμως δεν μπορεί να τους στερήσει πλέον τον σεβασμό αλλά και τον θαυμασμό για το δύσκολο έργο τους.

Δυστυχώς στην πατρίδα μας, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης με σημαντικές απώλειες και πλήθος οργανικά κενά στο ΕΣΥ από τις συνταξιοδοτήσεις, 2 χρόνια Πανδημίας με πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, αναστολές εργασίας και εντατικοποίηση των ωραρίων, με ταυτόχρονη απαγόρευση χορήγησης ημερών ανάπαυσης και κανονικών αδειών, οι νοσηλευτές, οι Μαίες απολαμβάνουν μόνο την αναγνώριση της Κοινωνίας και την πλήρη απαξίωση της Πολιτείας. Συνεχίζουν να αμείβονται ως «κανονικοί» δημόσιοι υπάλληλοι με πενιχρές απολαβές σε μισθούς-αργίες-νυχτερινά-υπερωρίες, αγωνίζονται για δικαίωση με την ένταξη στα ΒΑΕ, παλεύουν για τον ορισμό επαγγελματικών ασθενειών, διεκδικούν Ενιαίο Κλάδο και διέξοδο των ΔΕ στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, ένταξη στην ΠΕ κατηγορία των ΤΕ Νοσηλευτών λόγω ένταξης των ΤΕΙ στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, παλεύουν για την μονιμοποίηση των συναδέλφων τους και την κάλυψη των οργανικών κενών, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, για δωρεάν πρόσβαση για όλους, προσφέροντας ψυχή τε και σώματι.

Παγκόσμια Ημέρα Μαιών 5 ΜΑΗ.

Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών 12 Μαΐου 2022.

Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να φανεί αντάξια του νοσηλευτικού προσωπικού της"

Πηγή: cretalive.gr