Συλιγάρδος: Τελικά τι καταστρέφει το κεδρόδασος της Χρυσής;

1:12 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
01:06 μ.μ. - Δευ, 01/12/2020
Image: Συλιγάρδος: Τελικά τι καταστρέφει το κεδρόδασος της Χρυσής;

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Με αφορμή και την επίσκεψη του υπουργού περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη στην Ιεράπετρα και τη νήσο Χρυσή τις επόμενες ημέρες φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Καλημέρα Λασίθι με τη Μαρία Τσαγκαράκη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Μανώλης Συλιγάργος.

Όπως είπε το περιβάλλον της Χρυσής είναι μοναδικό. Ο φορέας διαχείρισης που έχει συσταθεί ασχολείται με πολλές περιοχές της ανατολικής Κρήτης και αντιπρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης. Ως υπηρεσία Δασών Λασιθίου δεν γνωρίζουν προς το παρόν τουλάχιστον το περιεχόμενο του διαχειριστικού σχεδίου που προωθούν το Υπουργείο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα προβλέπει τι θα γίνει στη Χρυσή. Αναμένονται νεότερα μετά την επίσκεψη του Υπουργού ή επίσημες ανακοινώσεις για τις ευθύνες και αρμοδιότητες της υπηρεσίας , εξήγησε.

Αναφέρθηκε στη συνέχει στο θέμα των κατεδαφίσεων και τους κινδύνους από τις αυθαίρετες κατασκευές. Κατεδαφίσεις θα γίνουν και πάλι το επόμενο διάστημα τονίζοντας ότι δυστυχώς είναι ένα θέμα που διαιωνίζεται και θα πρέπει επιτέλους να λυθεί. Αναφορά έκανε και στους κέδρους λέγοντας ότι οι έγγραφες απαντήσεις από τα Ινστιτούτα δασικών ερευνών και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι αόριστες και όπως φαίνεται είναι δύσκολο να εξακριβωθεί το πρόβλημα με τους μύκητες ή άλλους ζημιογόνους οργανισμούς που καταστρέφουν το κεδρόδασος. Ενδεχομένως το πρόβλημα να σχετίζεται με το περιβάλλον της Χρυσής, τις κλιματικές συνθήκες, χωρίς να δίνονται οδηγίες για το πως θα πρέπει να ενεργήσει η Δασική Υπηρεσία. Δεν έχει πιστοποιηθεί επίσημα τι καταστρέφει το κεδρόδασος. Ο Δήμος Ιεράπετρας ανέλαβε την πρωτοβουλία να εξετάσει το θέμα χρηματοδοτώντας και αναθέτοντας πριν ένα με δυο χρόνια μελέτη σε φυτοπαθολόγο ο οποίος θα υποδείκνυε τι ακριβώς συμβαίνει. Περιμένουμε ακόμα τα αποτελέσματα της έρευνας ώστε να δούμε μετά πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο. Εκτός και εάν πράγματι η κατάσταση αυτή οφείλεται στο κλίμα οπότε δεν μπορούμε να παρέμβουμε , είπε ο κ. Δασάρχης. Εξήγησε ότι η υπηρεσία διαθέτει δασολόγους οι οποίοι όμως δεν ασχολούνται σε ερευνητικό επίπεδο ώστε να έχουν πιο άμεσες απαντήσεις για το πρόβλημα. 

Τέλος ο κ. Συλιγάρδος είπε ότι η Χρυσή είναι δημόσια ιδιοκτησία , μίλησε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τι προβλέπει η νομοθεσία και καταλήγοντας είπε ότι ο χώρος αιγιαλού και παραλίας ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία η οποία είναι εκείνη που μπορεί να ενοικιάσει, παραχωρήσει στον Δήμο ή σε ιδιώτη για ανάπτυξη πχ ομπρελοκαθισμάτων.