Συγγελάκης για καμένα χωριά : Η μνήμη είναι παρούσα και δεν παραγράφεται

10:55 π.μ. - Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Τρί, 13/55/2022
Image: Συγγελάκης για καμένα χωριά : Η μνήμη είναι παρούσα και δεν παραγράφεται

Η υποκριτική συμπεριφορά της Γερμανίας για τις υποχρεώσεις της

Με ιστορικές αναφορές στα αιματηρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Βιάννο και στα Δυτικά χωριά της Ιεράπετρας τον Σεπτέμβρη του 1943 μίλησε στον Ηχώ 99,8. ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Ο κ. Συγγελάκης αναφέρθηκε με λόγια συγκίνησης στα όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις ημέρες στα μαρτυρικά, τα καμένα χωριά,  μίλησε για  τα δεκάδες θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας αλλά και μετέπειτα, για  την προσφυγιά και την προσπάθεια όσων επέζησαν, να επιβιώσουν.

Τόνισε στη συνέχεια ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και από την πλευρά τους προσπαθούν να περάσουν τη σκυτάλη του αγώνα στις επόμενες γενιές. Υποστήριξε οτι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ιστορία και να διεκδικήσουν τα όσα δικαιούται η χώρα μας. Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν γίνεται για να πλουτίσουμε. Απαιτούμε δεν επαιτούμε, Είναι ένας αγώνας για δικαιοσύνη ένας αγώνας ώστε να μην διαπραχθούν ποτέ ξανά ανάλογα εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας, τόνισε ο κ. Συγγελάκης.

Σημείωσε ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν  ακροδεξιές αντιλήψεις και αυτό φάνηκε από όσους φαίνεται να παρασύρθηκαν και ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, φέρνοντάς την μάλιστα μέσα στη Βουλή. Ανάλογες αντιλήψεις όμως υπάρχουν και σε άλλες χώρες.

Μίλησε ακόμα για την υποκριτική στάση της Γερμανίας όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας ότι ακόμα και σήμερα η στάση αυτή συνεχίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι η τάχα δημοκρατική Γερμανία έχει βλέψεις για επενδύσεις στην Ελλάδα σε περιοχές που μαρτύρησαν. Εκεί δηλαδή που σκόρπισε την καταστροφή, Η Γερμανία  επιθυμεί να έρθει όχι για να αποδώσει δικαιοσύνη αλλά για να δει τον όλεθρο ως επενδυτική ευκαιρία ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την παρουσία της στην Ελλάδα.

Ο κ. Συγγελάκης κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.