Κυρίως του Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθώς "σέρνεται" μια ίωση που υποχωρεί μέσα σε δυο-τρία 24ωρα, αλλά αφού πρώτα τα καταβάλει με πυρετούς - όχι συνήθως υψηλούς - από τη μια, και πόνους στα πόδια από την άλλη.
Όπως λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" η παιδίατρος Νεκταρία Σεραφείδη, δεν είναι κάποια ίωση που να πρέπει να κάνει τους γονείς να ανησυχούν, σίγουρα όμως είναι μια αρρώστια που θέλει και αυτή την προσοχή της και βέβαια επιβάλλεται να μείνει το παιδί στο σπίτι του όσο διαρκεί ο πυρετός και, από τις αντιδράσεις του παιδιού, καταλαβαίνουν και οι άλλοι πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο θρανίο για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.
Σύμφωνα με τη Νεκταρία Σεραφείδη, πρόκειται για γρίπη - όπως όλα δείχνουν - που έχει προσβάλει πολλά παιδιά όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, κάτι το οποίο και αναφέρθηκε, όπως μας λέει η παιδίατρος, σε πρόσφατο παιδιατρικό συνέδριο στην Αθήνα.
«Βλέπουμε να συμβαίνει την περίοδο αυτή κυρίως σε μεγάλα παιδιά. Αλλά το βλέπουμε και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ανοιξιάτικης γρίπης είναι ο πόνος στις γάμπες και τα πόδια. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου δύο 24ωρα. Γενικά πάνε καλά τα παιδιά. Δε χρειάζεται να ανησυχούν οι γονείς»...
Στην ερώτησή μας αν πρέπει να πάρουν αντιβίωση, η κ. Σεραφείδη είναι κατηγορηματικά αντίθετη, λέγοντας ότι κάνει τον κύκλο της και περνά. Εξάλλου, δεν ξέρουμε με ποια στελέχη της γρίπης έχουμε να κάνουμε. Η ίδια, πάντως, το πρώτο κοριτσάκι που της έφεραν στο ιατρείο της με τα συμπτώματα αυτά, το παρέπεμψε στο νοσοκομείο. Και απ' ό,τι γνωρίζει, πολλά παιδιά έχουν απευθυνθεί στα νοσοκομεία ή και έχουν νοσηλευτεί, εξαιτίας της συγκεκριμένης ίωσης.
Αναφορικά με αυτό που λέγεται ότι «την άνοιξη όποιο παιδί αρρωστήσει δε γίνεται γρήγορα και εύκολα καλά», η ίδια δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, αλλά επισημαίνει ότι την άνοιξη τα παιδιά αρρωσταίνουν ευκολότερα, επειδή νομίζουμε ότι έχει καλοκαιριάσει και δεν ντυνόμαστε καλά.
Η κ. Σεραφείδη τέλος καλεί τους γονείς να έχουν υπόψη τους ότι θα πρέπει τα παιδιά τους, όταν αρρωστήσουν από την ανοιξιάτικη γρίπη, να προσέχουν να τους δίνουν όσο γίνεται περισσότερα υγρά.
Εξάλλου, στις έρευνες που έχουν γίνει, έχει φανεί ότι τη βασική αιτία για την εμφάνιση ιώσεων στα παιδιά κατά την άνοιξη αποτελούν η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, σε συνδυασμό με τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Ο συχνά κακός αερισμός των χώρων, αλλά και η πολλές φορές κακή ατομική υγιεινή των παιδιών είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εξάπλωση των ιώσεων.
Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχικές ιώσεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δε διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα, τα οποία αποκτά σταδιακά. Επιπλέον, τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες σε πολυσύχναστους χώρους, όπως σχολικές αίθουσες, παιδικούς σταθμούς κ.λπ., όπου η μετάδοση των ιώσεων είναι πολύ ευκολότερη.
Τα συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο. Η εμφάνισή τους δε θα πρέπει να πανικοβάλει τους γονείς, αν και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους κυρίως εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα. Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά να πίνουν άφθονα υγρά, καθώς και να χρησιμοποιούν ειδικές παστίλιες που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Οι παστίλιες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αρέσουν στα παιδιά, δεν περιέχουν αντιβίωση, και έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Οι αλλεργίες της άνοιξης
Και βέβαια έχουμε και τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα της άνοιξης, που είναι οι γύρεις και τα ακάρεα της σκόνης, οι τροφές και τα δηλητήρια σφηκών και μελισσών. Οι αλλεργίες της άνοιξης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι έξι.
• Αλλεργική ρινίτιδα: Οφείλεται συνήθως στις γύρεις και τα συμπτώματά της, είναι μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή και φαγούρα. Κάνει το "ποδαρικό" της στο τέλος Φεβρουαρίου και κορυφώνεται τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
• Άσθμα. Ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι από τα κύρια συμπτώματα.
• Αλλεργική δερματίτιδα. Εμφανίζεται μετά την επαφή του παιδιού με διάφορες χημικές ενώσεις, ζώα και γύρη φυτών με τη μορφή εξανθημάτων.
• Αλλεργία στα υμενόπτερα. Το δηλητήριο των μελισσών και των σφηκών εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και θέλει αμέσως γιατρό.
• Αλλεργία από τα τρόφιμα. Τα φρούτα εποχής ευθύνονται για αυτήν και τα κυριότερα συμπτώματα είναι δύσπνοια, φαγούρα και αναφυλαξία.
• Κνίδωση. Το καλοκαίρι και την άνοιξη πολλά παιδάκια αρχίζουν να ξύνονται. Η συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρήξιμο, που θέλει επειγόντως γιατρό.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Πηγή: neakriti.gr