Σχόλια Πανταζή μετά την συνεδρίαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

11:25 π.μ. - Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025
11:02 π.μ. - Τρί, 18/25/2025
Image: Σχόλια Πανταζή μετά την συνεδρίαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

Ο Αργύρης Πανταζής, μέλος της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον", σχολιάζει τις εξελίξεις στο νερό, τον τουρισμό, το παραλιακό μέτωπο, την AgroExpo και το ΚΔΑΠ ΜεΑ, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις

Ο κος Αργύρης Πανταζής, μέλος της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον", φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Καλημέρα Λασίθι», όπου τοποθετήθηκε για τα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νερό

Για το θέμα του νερού, και συγκεκριμένα για την άδεια ανόρυξης της γεώτρησης της Σαρακίνας, μας ενημέρωσε ότι αυτό που περιμένουμε είναι την έγκριση της απόφασης, δηλαδή την υπογραφή από το ελεγκτικό συνέδριο, προκυμμένου να προχωρήσουμε στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ξεκαθάρισε ότι η άδεια εκδίδεται στο όνομα του Δήμου και Ο ΤΟΕΒ θα καταβάλει το ποσό που χρειάζεται για να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες. Πριν από αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί κάτι που είναι αρκετά χρονοβόρο. Ωστόσο, ο έλεγχος της απόφασης χρειάζεται ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στα μετέπειτα στάδια.

Επεσήμανε, ότι η γεώτρηση της Σαρακίνας θα συνδράμει κατά ένα πολύ μικρό μέρος στον εμπλουτισμό του φράγματος Μπραμιανών και δεν θα σώσει την κατάσταση. 

Οι γεωτρήσεις του Μύρτους χρειάζονται μία σχετική συντήρηση ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, με τον κ. Πανταζή να σχολιάζει ότι αυτές οι κινήσεις βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση και μικραίνουν την ανασφάλεια των παραγωγών όσον αφορά τις ποσότητες του νερού που θα οδηγηθούν τελικά στο φράγμα.

Εξήγησε, ότι λόγω έλλειψης έντονων χιονοπτώσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και τόνισε ότι οι παραπάνω ενέργειες θα έπρεπε να είχαν γίνει στο σωστό χρόνο.

Ο κος Πανταζής άφησε αιχμές για αιρετούς που ωραιοποιούν την κατάσταση και «παίζουν παλαμάκια» στον κυβερνητικό βουλευτή, ο οποίος με την σειρά του μπαίνει στην λογική ότι όλα είναι καλά καθώς, όπως είπε, όλα αυτά μας έχουν φέρει σε αυτή την άσχημη κατάσταση, γεμάτη αμφιβολίες και ανασφάλεια.

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το πρόγραμμα για το 2025 αποτελεί ένα ζήτημα που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο. Παρά το γεγονός ότι έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια, όπως 35.000 ευρώ για την τουριστική προβολή του Δήμου, φαίνεται ότι οι δράσεις είναι ελάχιστες, ανέφερε ο κος Πανταζής και πρόσθεσε ότι ως παράταξη, επεσήμαναν την ανάγκη να κινηθούν γρηγορότερα οι ενέργειες για αυτόν τον αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής. Ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο είναι μεν θετικό, όμως η ανάγκη για άμεσες ενέργειες είναι επιτακτική καθώς υπάρχουν σημαντικές προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής οι οποίες  παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Παραλιακό Μέτωπο

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, είπε ο κος Πανταζής συνεχίζοντας. Ενώ έχουν δεσμευτεί 5 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη καθώς δεν έχει γίνει ακόμα η αποδοχή της χρηματοδότησης από την δημοτική επιτροπή. «Παρότι έγιναν ανακοινώσεις για να ηρεμήσει το κλίμα έντασης που υπήρχε εκείνη την περίοδο, τελικά, έως τώρα στον Δήμο δεν έχει έρθει τίποτα», τόνισε.

Αναφορικά με τις μελέτες, αυτό που παρατηρεί ο κος Πανταζής είναι ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους καθώς η μελέτη για το παραλιακό μέτωπο δεν έχει παραδοθεί ακόμα στον Δήμο Ιεράπετρας, οι καταστηματάρχες παραμένουν σε ομηρία και όλη η κατάσταση «σέρνεται», είπε χαρακτηριστικά.

AgroExpo

Για το θέμα της μελέτης εκθεσιακού συνεδριακού κέντρου Ιεράπετρας, το οποίο έχει να κάνει με την AgroExpo, ο κος Πανταζής μας ενημέρωσε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης είναι μέχρι τον Οκτώβριο. Εξήγησε, ότι υπήρχε μία σύμβαση με το Δίκτυο Βιώσιμης Πόλης, ωστόσο ο όγκος των έργων που έχει αναλάβει ο φορέας οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις. Κατά την γνώμη του, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποφεύγονται οι αλλεπάλληλες παρατάσεις.

ΚΔΑΠ ΜεΑ

Τέλος, για το ΚΔΑΠ ΜεΑ του Δήμου Ιεράπετρας, ο κος Πανταζής ανέφερε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τους ενημέρωσε λέγοντας ότι «όλα όσα έπρεπε να γίνουν, έγιναν». Η παράταξη του κ. Πανταζή ζήτησε έναν τελικό κατάλογο κατά δράση και συμπληρωματική ενέργεια που έγινε, ώστε να δουν πόσα είναι τελικά τα παραπάνω χρήματα τα οποία χρειάστηκαν σε ένα εγκαινιασμένο έργο, με τις ευθύνες να βαραίνουν την προηγούμενη δημοτική αρχή.