Συζήτηση για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ιεράπετρα

7:43 μ.μ. - Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018
07:10 μ.μ. - Τετ, 31/43/2018
Image: Συζήτηση για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ιεράπετρα

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: 
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 18.00, στην αιθ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Ομιλητές
Βάνα Σφακιανάκη (Αρχιτέκτων)
Αντώνης Ανηψητάκης (πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος)
Σταύρος Ξηρουχάκης (Δρ. βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης)
Δημήτης Ψαράς (Συντονιστής Οργάνωσης Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ") 
 
 
 
Η «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» και με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή, δηλώνει την αντίθεση της, στη δημιουργία αυτής της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας,  καθώς και σε κάθε μορφής ΒΑΠΕ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα «Δούρειο Ίππο», που ανοίγει την πόρτα σε αναρίθμητες άλλες   τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις τόσο στο δήμο μας όσο και σε ολόκληρο το νησί μας. 
Αντίστοιχα τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) αλλά και σε άλλες περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα (Κάρυστο, Άνδρο κ.α.), όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις (στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων) είναι κραυγαλέες. Φαίνεται πως έφτασε η ώρα για την καταστροφή και της δικιά μας περιοχής. 
Στους ισχυρισμούς διαφόρων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που κερδοσκοπούν –ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της κρίσης- πουλώντας το παραμύθι ότι η «καθαρή» αιολική ενέργεια θα σώσει τον πλανήτη, μειώνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά το κόστος για τον καταναλωτή η πραγματικότητα απαντά αμείλικτα:
Δεν είναι πράσινη η ενέργεια που παράγεται από τις ΒΑΠΕ, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον  και δεν περιορίζει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων; 
Πουθενά στον κόσμο οι μετρήσεις δεν έδειξαν ότι τα αιολικά πάρκα μειώνουν τους ρύπους. 
Ποτέ και πουθενά δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη, ή φυσικού αερίου και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Οι ΒΑΠΕ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις συμβατικές αυτές μονάδες βάσης, καθώς παράγουν λίγο και ασυνεχές ρεύμα. Αντίθετα όσο αυξάνονται οι ΒΑΠΕ τόσο   πολλαπλασιάζονται και οι συμβατικές μονάδες. 
Πάντα και παντού, σε περιοχές που εγκαθίστανται οι ΒΑΠΕ αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν, μόνιμα, μη αναστρέψιμα, το περιβάλλον της περιοχής. Καταστρέφουν δάση και περιοχές NATURA αδιαφορώντας παντελώς για την τοπική χλωρίδα και πανίδα. 
 
Δεν είναι φθηνότερη η ενέργεια που προέρχεται από τις ΒΑΠΕ; Δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη;
Ο καταναλωτής υποχρεώνεται να πληρώνει επιπρόσθετο φόρο με το βαρύγδουπο όνομα "ΕΤΜΕΑΡ" ("Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων"), με πρόσχημα τη μείωση των ρύπων και την παροχή καθαρότερης ενέργειας που δεν ισχύουν. Επιπλέον, 2 δισ. το χρόνο μας στοιχίζουν οι επιδοτήσεις τους. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και χώρες με πολλά αιολικά, όπως η Γερμανία και η Δανία, και δεν ηλεκτροδοτούνται από τα αιολικά τους, αλλά και, χάρη σε αυτά, έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.
 
Τελικά, οι ΒΑΠΕ δεν στοχεύουν στην ενεργειακή αυτάρκεια μας, κι αν όχι ποιός ωφελείτε από αυτές τις επενδύσεις;
Κάνουν πλούσιες τις εταιρείες  που τα κατασκευάζουν  (κατά κύριο λόγο γερμανικές) και τα εγκαθιστούν και τους ντόπιους μεσάζοντες που εμφανίζονται σαν «επενδυτές» εποφθαλμιώντας τις επιδοτήσεις. 
Η προώθηση των συγκεκριμένων επενδύσεων δεν στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ούτε της περιοχής, ούτε της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ  οι ανάγκες της Κρήτης στο σύνολο της είναι 750MW, προβλέπεται (μέχρι στιγμής) η δημιουργία ΒΑΠΕ για παραγωγή 6500 MW, με υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση, ενώ  προγραμματίζονται επενδύσεις σε αιολικά, ηλιοθερμικά, υβριδικά (που δεσμεύουν και τα νερά) για παραγωγή 10πλάσιας (!) ενέργειας από αυτήν που καταναλώνουμε και με μόνιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Εύκολα αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η Κρήτη προορίζεται να αποτελέσει τη μπαταρία ολόκληρης της Ευρώπης.
 
Γιατί, λοιπόν, προωθούνται με τέτοια "θέρμη" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις;
Η  ενίσχυση αυτής της «επιχειρηματικής» δραστηριότητας, με κάθε τρόπο (οικονομικό και θεσμικό), εντάσσεται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, αλλά και κάθε είδους περιουσίας της ελληνικής κοινωνίας που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ-, στερώντας μας όχι μόνο υπηρεσίες, εγκαταστάσεις και δίκτυα που φτιάχτηκαν με χρήματα των εργαζομένων (π.χ. η ΔΕΗ), αλλά και την ίδια τη γη, τα βουνά, τις θάλασσες της χώρας μας.
Την εικόνα των τεράστιων συμφερόντων που εξυπηρετούνται από τη στυγνή εκμετάλλευση της χώρας μας συμπληρώνουν τόσο η αναζήτηση υδρογονανθράκων στις νότιες θάλασσές μας (που φυσικά θα πραγματοποιήσουν και θα εκμεταλλευτούν ξένες εταιρείες σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα), όσο και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πλασαριστεί στις συμφωνίες που κλείνονται μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και τη συνδρομή της ΕΕ, προσφέροντας γη και ύδωρ και εμπλέκοντας τη χώρα μας στα γεωπολιτικά παιχνίδια και τις επικίνδυνες, σκληρές πολεμικές συγκρούσεις που οξύνονται στην περιοχή μας.    
 
Για όλα αυτά, για τις πραγματικά εναλλακτικές λύσεις, και για το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε σε κάθε απόφαση και ενέργεια που υπονομεύσει τη ζωή και το μέλλον του τόπου μας, σας καλούμε να κουβεντιάσουμε και να δράσουμε.    
         
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ