Ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει, κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και ημέρες είχε αναφερθεί στην ανάγκη οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για ανταλλαγή προτάσεων που αφορούν ζητήματα που ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα μιας τετραετίας. Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζήτησε να συμβάλλει για να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση, ενώ και με συνέντευξή του στο «Έθνος» πριν από λίγες ημέρες είχε πει ότι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση.
Ως προς το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επιδιώκει εθνικό διάλογο, κάτι που είχε προαναγγείλει από την ανάγνωση ακόμα των προγραμματικών δηλώσεων, όταν σημείωνε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο με τις προτάσεις τους, «διότι η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος δεν αφορά αυτή την κυβέρνηση. Ξεπερνά αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις, αφορά την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, αφορά τις επόμενες γενιές». Η κυβέρνηση πιστεύει, εξάλλου, ότι αν από τη σύσκεψη προκύψει σύνθεση αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.
Ως προς το προσφυγικό, την Κυριακή έχει οριστεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Το πρόσφατο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι έχει δημιουργήσει εξελίξεις και δεδομένα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του στην ΕΡΤ 3 επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει σε θέση παθητικού παρατηρητή, αντίθετα διεκδικεί ενεργό ρόλο στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και γι? αυτό θα δώσει μάχη για τις θέσεις της Ελλάδας και τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης είναι σοβαρότερος και γι? αυτό επιβάλλεται μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.
Για τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 4ετίας θα ανοίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Από τότε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας προαναγγείλει ότι θα ανοίξει ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος, αλλά από τη μεγάλη συμμετοχή των δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαν πλατιές αλλαγές. Φιλοδοξία μας, είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός, είναι να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που μας τη δίνουν και να συνεχίσουμε να είμαστε κυβέρνηση των δυνάμεων που μας έστειλαν εδώ, και αυτό θα είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ