«Σύντομα χαλάρωση στα capital controls - Άρση μετά το χρέος»

8:13 π.μ. - Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016
08:11 π.μ. - Παρ, 11/13/2016
Image: «Σύντομα χαλάρωση στα capital controls - Άρση μετά το χρέος»

Η Ελλάδα σύντομα θα χαλαρώσει τα capital controls, αλλά η πλήρης απελευθέρωση στα κεφάλαια θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της χαλάρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι και προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

 Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές το 2017.
 
Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας μίλησε στο πρακτορείο Reuters και σημειώνει ότι για να υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών κεφαλαίων θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πριν από όλα θα πρέπει να επιστρέψει η πλήρης εμπιστοσύνη στη χώρα.
 
Περιμένει, ακόμη, την κυβέρνηση να ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το χρέος ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει σοβαρή συζήτηση για το χρέος η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.
 
«Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης, που είναι η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικά. Είναι ένα διαβατήριο για να βγούμε ξανά στις αγορές» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ.
 
Σημείωσε, ακόμη, ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ένα τεστ με ομόλογο την επόμενη χρονιά. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να τεστάρουμε τις αγορές σύντομα. Χρειαζόμαστε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως προϋπόθεση».
 
Μιλώντας για το ΔΝΤ ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «όλοι αντιλαμβάνονται στη σημασία του να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το αντιλαμβάνεται και το Ταμείο. Είναι κοντά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα μέτρα για το χρέος και για την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων λίγο μετά το τέλος του προγράμματος».

efsyn.gr