«Σύννεφα» πάνω από τα έργα ύδρευσης στην Κρήτη

6:37 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018
06:03 μ.μ. - Πέμ, 15/37/2018
Image: «Σύννεφα» πάνω από τα έργα ύδρευσης στην Κρήτη

Προειδοποιήσεις από ΣΑΤΕ πριν βγουν οι διαγωνισμοί

Με... “σύννεφα” ξεκινούν οι διαγωνισμοί που θα βγάλουν 9 Δήμοι ή Δημοτικές Επιχειρήσεις στην Κρήτη και 71 συνολικά στη χώρα για σημαντικά έργα που έχουν ως αντικείμενο την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και τον περιορισμό των διαρροών μέσω ειδικών συστημάτων τηλεμετρίας-παρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης.
 
 
Δεν έχει περάσει παρά λίγος καιρός από την ένταξη των έργων στο πλαίσιο της Δράσης “Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών” του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου πανελλαδικά έχουν ενταχθεί 71 περιοχές της χώρας και θα μοιραστούν ένα συνολικό κονδύλι 88,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος, περί τα 15 εκατ. ευρώ, αναλογούν σε έργα στο νησί μας. Δεν έχουν καν βγει οι διαγωνισμοί. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) έσπευσε όμως να διαμαρτυρηθεί, να ρίξει προκαταβολικά προειδοποιητικά “πυρά”, ζητώντας μέσω επιστολής του προς την ΚΕΔΕ, την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και τις αρμόδιες υπηρεσίες του χρηματοδοτικού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ να προασπιστούν κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που έρχονται τον υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια!
 
Επί της ουσίας έχουμε κάτι πρωτόγνωρο. Ο Σύνδεσμος των εργοληπτών “καταγγέλλει” τρόπον τινά προκαταβολικά τους διαγωνισμούς, εκφράζοντας το φόβο του μήπως επαναληφθούν φαινόμενα αδιαφάνειας και “φωτογραφικών” διαγωνισμών. Φαινόμενα, σύμφωνα με το ΣΑΤΕ, που έχουν παρατηρηθεί άρδην σε ανάλογα έργα για προμήθεια-εγκατάσταση ειδικών συστημάτων παρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης, όπως αυτά ακριβώς τα έργα που ετοιμάζονται να προκηρύξουν 71 Δήμοι της χώρας, εκ των οποίων 9 στην Κρήτη!
 
Ουσιαστικά, στην επιστολή της προς υπουργεία, ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ η διοίκηση του εργοληπτικού Συνδέσμου χτυπά “καμπανάκι” να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη σε διαγωνισμούς που έχουν ήδη βγει από τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις για έργα ύδρευσης. Να μην “παρεισφρήσουν”, δηλαδή, και στους νέους διαγωνισμούς που βγαίνουν για 71 περιοχές της χώρας, μέσω της χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, “φωτογραφικοί” όροι που θα περιορίζουν τον ανταγωνισμό, ευνοώντας ελάχιστες, μεμονωμένες τεχνικές εταιρείες.
 
«Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία-αξιολόγηση των ενστάσεων για τη δράση “Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών” του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 88,6 εκατ. ευρώ, όπου πανελλαδικά εντάχθηκαν και εξασφάλισαν χρηματοδότηση 71 περιοχές.
 
Δεδομένου ότι πάγια στόχευση του ΣΑΤΕ αποτελεί η διασφάλιση διαφάνειας και συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων, οφείλουμε να σας ζητήσουμε να προασπίσετε τον υγιή ανταγωνισμό και τις διαφανείς συνθήκες κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις εν θέματι διακηρύξεις, αποφεύγοντας την εισαγωγή περιοριστικών/ “φωτογραφικών” όρων, όπως δυστυχώς συνέβη στους διαγωνισμούς των έργων “Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης νερού στα δίκτυα ύδρευσης των Δ.Ε. Ναυπάκτου, Χάλκειας και Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας”, “Κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας” και “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος παρακολούθησης-τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης της ΔΕΥΑ Αιγίου”».
 
Όπως επισημαίνει μάλιστα στην επιστολή του ο Σύνδεσμος εργοληπτών, «για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, ο ΣΑΤΕ διαμαρτυρήθηκε και τελικώς η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις 3-4 εταιρείες, όπως είχε προειδοποιήσει στις επιστολές του».
 
Οι νέες καταγγελίες συμπληρώνουν όσα υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΣΑΤΕ για ανάλογα “φαινόμενα” και στους διαγωνισμούς αναβάθμισης του οδοφωτισμού των Δήμων...
 
 
 
Τα εννέα έργα που θα γίνουν στο νησί:
 
Στη δράση “Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών” του ΕΣΠΑ 2014-2020, για τους διαγωνισμούς της οποίας εκτόξευσε προειδοποιητικά “πυρά” ο ΣΑΤΕ, έχουν ενταχθεί - και επίκεινται διαγωνισμοί - τα εξής σημαντικά έργα:
 
- Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 71 επιλεγμένων προτάσεων χρηματοδότησης έργων δικτύων ύδρευσης συγκέντρωσε το έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ρεθύμνου-ΔΕΥΑ Ρεθύμνου”, με δαπάνη 1.959.200 ευρώ.
 
- Στη 14η θέση βρίσκεται το έργο “Τηλεμετρία και τηλεέλεγχος διαρροών σε νέα δίκτυα ύδρευσης, επέκταση αυτοματοποίησης σε νέους τοπικούς σταθμούς και αναβάθμιση των τοπικών σταθμών ελέγχου αυτοματοποίησης (SCADA) του Δήμου Χανίων”, ύψους 2,64 εκατ. ευρώ.
 
- Στην 31η θέση βρίσκεται το έργο “Προμήθεια συστήματος τηλεμετρίας, μείωσης διαρροών και εξοικονόμησης νερού δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Δήμου Μινώα Πεδιάδας”, ύψους 1,49 εκατ. ευρώ.
 
- Στην 37η θέση βρίσκεται το έργο “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος παρακολούθησης τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος δικτύου υδροδότησης της Ιεράπετρας”, ύψους 868.000 ευρώ.
 
- Στην 49η θέση βρίσκεται το έργο “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία επέκτασης συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης των Δ.Ε. Κρουσώνα και Τυλίσου ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου”, ύψους 1,65 εκατ. ευρώ.
 
- Στην 52η θέση επιλέχτηκε το έργο “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ελέγχου και εντοπισμού διαρροών του δικτύου ύδρευσης του δήμου Γόρτυνας”, ύψους 1,48 εκατ. ευρώ.
 
- Στην 58η θέση βρίσκεται το έργο “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ελέγχου και εντοπισμού διαρροών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Χερσονήσου στις Δ.Ε. Μαλίων και Χερσονήσου”, ύψους 1,83 εκατ. ευρώ.
 
- Στη θέση 62 επιλέχτηκε το έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας, ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου Αγίου Νικολάου-ΔΕΥΑ Αγ. Νικολάου”, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.
 
- Στη θέση 65 βρίσκεται το έργο “Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Δειλινά-Ακαδημία-Αλικαρνασσός ΔΕΥΑ Ηρακλείου”, ύψους 1,84 εκατ. ευρώ.
 
 
neakriti.gr