Ο Σεβασμιότατος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Ι.Σ. και πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ανατολής π. Σάββα Λιναρδάκη, τον ιερέα π. Πέτρο Καλύβα και τον διάκονο Αμβρόσιο Σκαρβέλη.
Καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κούλα Αγγελάκη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ανέφερε:
«Σεβασμιότατε, είναι χαρά και τιμή μας που παρευρίσκεστε στη συνεδρίασή μας. Γνωρίζετε πολύ καλά την αγωνία μας για την πλούσια εκκλησιαστική κληρονομιά του χωριού μας και έχουμε μοιραστεί και στο παρελθόν τους προβληματισμούς μας σχετικά με τα ιστορικά, βυζαντινά μοναστήρια, στα Καρκάσα, όσον αφορά τη συντήρηση και διάσωση των τοιχογραφιών τους, καθώς επίσης την ανάδειξη του ιερού ναού των Αγίων Πάντων. Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες ώστε να χαράξουμε από κοινού το δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας. Σας έχουμε ενημερώσει και για τις επαφές που είχε ο Σύλλογος με την κ. Κατηφόρη, αλλά και για την προσφορά που ζητήσαμε από τον κ. Σπανό, για τη Μελέτη της συντήρησης των βυζαντινών ναών στα Πάνω και Κάτω Καρκάσα. Εσείς, τώρα, έχετε το βάρος της συνεργασίας με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και ο Σύλλογος με το τοπικό εκκλησιαστικό συμβούλιο, μέλη του οποίου βρίσκονται απόψε εδώ, είμαστε στη διάθεσή σας για να υποστηρίξουμε αυτό το έργο που είναι πρωτίστης σημασίας για την Ανατολή. Αυτό προσδοκούμε να προκύψει από τη αποψινή μας συνάντηση.
Παίρνοντας το λόγο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων ανέφερε, «Είναι ευτυχής η συγκυρία που επιτέλους λειτουργεί στο Λασίθι ενιαία αρχαιολογική υπηρεσία και πλέον δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τρέχουμε στο Ηράκλειο και να χάνονται τα αιτήματά μας ανάμεσα στη γραφειοκρατία και την έλλειψη προσωπικού.
Είμαστε σε διαρκή επαφή τόσο με την κυρία Σοφιανού όσο και με την κυρία Μοσχόβη, αναζητώντας κονδύλια, αρχικά για την αποκατάσταση των εκκλησιών στα Πάνω και Κάτω Καρκάσα. Νομίζω πως συμφωνούμε ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι γάζες που έχουν τοποθετηθεί στις τοιχογραφίες, από το έτος 2000, πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα αν παραμείνουν. Δυστυχώς το νέο ΕΣΠΑ δε διαθέτει τέτοια κονδύλια. Έρχεται, όμως, και το LEADER, όπως μας ενημερώνουν μέχρι το Μάιο. Αν δεν μπορούμε να εντάξουμε το έργο ούτε εκεί, θα κληθούμε όλοι μαζί, Μητρόπολη, εκκλησιαστικό συμβούλιο και Πολιτιστικός Σύλλογος να βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση αυτού του στόχου.
Είμαστε, πρέπει να σας πω, στη διαδικασία αναμονής και δεύτερης και τρίτης προσφοράς, εκτός από αυτήν του κυρίου Σπανού, που με δική σας πρωτοβουλία μας καταθέσατε, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την καλύτερη μελέτη και τον καλύτερο τεχνίτη – συντηρητή, πάντα με την έγκριση της προϊσταμένης υπηρεσίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να μας απασχολήσει η ανάδειξη και ανακαίνιση του ιερού ναού των Αγίων Πάντων, που διαθέτει πλήθος αξιόλογων εκκλησιαστικών κειμηλίων και αρχιτεκτονικών στοιχείων, και η Κάτω Παναγιά, με τις επιχρισμένες αγιογραφίες που αξίζει να ξαναβγούν στο φως.
Πηγή: anatolh.com