Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης του Δημάρχου Ιεράπετρας στον Ηχώ fm 99,8

1:39 μ.μ. - Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018
01:01 μ.μ. - Τετ, 03/39/2018
Image: Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης του Δημάρχου Ιεράπετρας στον Ηχώ fm 99,8

Έργα, μελέτες, διεκδικήσεις στο επίκεντρο της συζήτησης

Στην πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Ιεράπετρας καθώς επίσης και σε αυτά που μελετώνται και προγραμματίζονται αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ fm 99,8 ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης. Έργα που έχουν να κάνουν με την ύδρευση και την άρδευση είναι μεταξύ εκείνων που η δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα σε επίπεδο δήμου. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 60 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης άρδευσης για να καλυφθούν ανάγκες των δημοτών με ιδιαίτερη βαρύτητα στα χωριά και σε περιοχές που επί σειρά ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.  Παρά την παρατεταμένη ανομβρία ο Δήμαρχος εκτιμά ότι οι ανάγκες της χρονιάς και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε το πρόβλημα θα είναι περισσότερο οξυμένο ,θα καλυφθούν , αρκεί οι καταναλωτές να κάνουν συνετή χρήση του νερού και να ακολουθούν τις οδηγίες των Τοπικών συμβουλίων. Σε ότι αφορά τώρα το σημαντικό έργο της προσαγωγού διώρυγας Μύθων – Φράγματος Μπραμιανών επεσήμανε ότι είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις είναι ότι  δημοπράτηση του  θα γίνει προς το τέλος της άνοιξης και αναμένουν οι δεσμεύσεις να  υλοποιηθούν. Χρειάζεται όμως να γίνουν και τα συμπληρωματικά έργα στο φράγμα, όμως  αναγκαία είναι και το έργο του  προφράγματος Μύρτου αλλά και το φράγμα του Αγίου Ιωάννη.
 
Ο  κ. Καλαντζάκης αναφέρθηκε επίσης στο έργο    της εγκατάστασης του νέου δικτύου οδοφωτισμού  της  οδού Κύπρου, που έχει ξεκινήσει αυτές τις ημέρες , στην αναβάθμιση του χώρου του εργοστασίου Μίνως ένα έργο η μελέτη του οποίου βραβεύτηκε αποσπώντας  το 3ο βραβείο στα Best City Awards 2016 στον τομέα των αστικών αναπλάσεων, στην υλοποίηση δυο έργων στο δήμο Ιεράπετρας που αφορούν την επισκευή του κτιρίου της αρχαιολογικής συλλογής Ιεράπετρας καθώς επίσης την επισκευή-συντήρηση της οικίας «Ναπολέοντα» και του ηλεκτροφωτισμού της οδού «Ναπολέοντα» , στην ανάπλαση της χερσαίας ζώνης δίπλα από το φρούριο του Καλέ , στις εργασίες άρσης επικινδυνότητας του αλιευτικού καταφυγίου κ.α. Ακόμη έκανε αναφορά στα έργα που προτείνει ο δήμος προς ένταξη στις   Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις όπως είναι ο  ύφαλος κυματοθραύστης στην παραλία Ιεράπετρας και η  ανάπλαση του περιφερειακού δρόμου της πόλης της Ιεράπετρας από τις οδούς Κ. Καραμανλή – Κύπρου ως την  έξοδο προς Γρά Λυγιά.
 
Σε ότι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού χρηματοδοτούνται η   μετεγκατάσταση  του αστυνομικού σταθμού  και οι εργασίες στο βρεφονηπιακό σταθμό. Ακόμη υλοποιείται μια μεγάλη πλατεία στον Κουτσουρά και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού θα είναι έτοιμο για να παραδοθεί. Περιλαμβάνει  χώρους αναψυχής, μπάσκετ, παιδική χαρά ένα έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα καλύψει ανάγκες των κατοίκων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργασίες στα σχολεία που υπέστησαν ζημιές από την ανεμοθύελλα ενώ θα γίνουν και ασφαλτοστρώσεις  και έργα για την ύδρευση στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού.
 
Στα δυτικά χωριά του δήμου προτεραιότητα μετά την ολοκλήρωση κατασκευής  δεξαμενών σε Μύθους , Χριστό, Μεταξοχώρι είναι να γίνουν εργασίες για αρδευτικά δίκτυα με τοποθέτηση αντλητικών συγκροτημάτων. Στις Μάλλες ξεκινά η αποκατάσταση των αρδευτικών αγωγών που καταστράφηκαν από την τελευταία πυρκαγιά. Η καθυστέρηση οφείλεται στη μεγάλη γραφειοκρατία για την προμήθεια  των αγωγών αλλά και στη διαδικασία αναζήτησης  συνεργείων που θα αναλάβουν το έργο που έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Αντιμετωπίζονται λοιπόν προβλήματα διαχείρισης του νερού που υπήρχαν στα δυτικά χωριά που ενώ έχουν νερά δεν υπήρχαν έργα για την αξιοποίησή τους, σχολίασε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε. Παρεμβάσεις έγιναν και θα γίνουν και στην Ανατολή για ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.
 
Στην Παχειά Άμμο θα γίνει η αλλαγή των κουφωμάτων στο σχολείο ενώ αναζητείται τρόπος για παρεμβάσεις στον κεντρικό δρόμο του χωριού  που έχει υποστεί πολλές φθορές. Στον Άγιο Ιωάννη έγιναν πολλά μέτρα αγωγών ύδρευσης και άρδευσης ενώ στις προτεραιότητες είναι η ανόρυξη μιας  νέας γεώτρησης. 
 
Κατόπιν,  ερωτηθείς   για τον βιολογικό της Ιεράπετρας ο Δήμαρχος απάντησε ότι ο βιολογικός θέλει μεγάλα έργα.  Έχουν  γίνει αλλαγές προγραμμάτων διαχείρισης καθώς υπήρχαν προβλήματα στα συστήματα παρακολούθησης  που πλέον δεν υπάρχουν και  έχει γίνει αντικατάσταση αντλιών. Προχωρά ο σχεδιασμός για τριτοβάθμια επεξεργασία ,ενδεχομένως ποσότητες να διοχετεύεται προς το φράγμα για αρδευτικούς σκοπούς , με τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη να περιλαμβάνει και εκσυγχρονισμό του βιολογικού.   
 
Στη συνέχεια  μίλησε για την οικονομική κατάσταση του δήμου λέγοντας ότι ο δήμος ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του δάνεια κλπ. Ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει και  οι πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο προκειμένου  να μπορούν και οι υπηρεσίες που λειτουργούν ανταποδοτικά να παράξουν ακόμη μεγαλύτερο έργο. Μίλησε για τη μεγάλη γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα με συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων , στην έλλειψη προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες με το υπάρχον προσωπικό   να καταβάλλει όχι μόνο κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά πολλές φορές να υπερβαίνει των δυνάμεων του.
 
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι η ο Δήμος Ιεράπετρας έχει ανάγκη από μεγάλα ή μικρότερα έργα και πως  υπάρχουν δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πολλά από αυτά, - προσαγωγός, ΤΕΙ κ.α. και  θα πρέπει από τα λόγια και τις δεσμεύσεις , η κυβέρνηση να περάσει σε έργα. Εμείς είμαστε εδώ να συνεργαστούμε μαζί τους , εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου και εάν δούμε ότι έργα δεν υλοποιούνται, δεσμεύσεις δεν γίνονται πράξεις, τότε με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και  των φορέων θα κινηθούμε πιο δυναμικά διεκδικώντας αυτά που δικαιούμαστε , αυτά που μας υποσχέθηκαν. Ο καθένας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη από τη θέση που έχει και εμείς συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις για τον τόπο μας -από την εκάστοτε κυβέρνηση γιατί υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν  - αλλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επίλυση αυτών των προβλημάτων και περιμένουμε την υλοποίηση των έργων για τα οποία έχουν δοθεί δεσμεύσεις    τόνισε ο κ. Καλαντζάκης
 
Ακολουθεί συνέντευξη Δημάρχου: