Συνάντηση M. Θραψανιώτη με τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους της Φυλακής Νεάπολης

10:15 π.μ. - Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016
10:09 π.μ. - Τετ, 14/15/2016
Image: Συνάντηση M. Θραψανιώτη με τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους της Φυλακής Νεάπολης

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων της Δικαστικής Φυλακής Νεάπολης και συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κατάστημα κράτησης

Επικεντρώθηκαν στις ελλείψεις που υπάρχουν  σε προσωπικό, εξ αιτίας της κατάργησης το 2011, του παλαιού Οργανισμού και των μεταβολών που έγιναν τότε, με αποτέλεσμα να χαθούν 10 θέσεις εργασίας στον νέο Οργανισμό που θεσπίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2012.  Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του Σωφρονιστικού καταστήματος και την συσσώρευση προβλημάτων, που φέρνουν σε οριακό σημείο την ασφάλεια του καταστήματος.
 
Με τον νόμο του 2015 προβλέπεται η αύξηση προσωπικού των καταστημάτων κράτησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να ενισχυθεί η ασφάλεια τους.
 
Οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζήτησαν από τον κ. Θραψανιώτη την βοήθεια του, στην αντικειμενική κατανομή των θέσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε καταστήματος και πήραν την διαβεβαίωση του ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ενίσχυση του προσωπικού.
 
Επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στις φυλακές έχει αισθητά βελτιωθεί λόγω της αποσυμφόρησης που έγινε με τον νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων να πέσει κάτω από 100 αντί για 170 που είχε φτάσει και είχε δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας.
 
Σε ερώτηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων  για το πότε θα ολοκληρωθεί το νέο κατάστημα κράτησης,  ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα έργο που καρκινοβατεί για περισσότερο από 10 χρόνια (δημοπρατήθηκε το 2003) και δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί σε εποχές πολύ μεγαλύτερης άνεσης για τα δημόσια οικονομικά. Ένα ακόμα «γιαπί», που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως το κομμάτι του δρόμου στο Χαμέζι Σητείας ή οι εθνικοί δρόμοι που έμειναν χωρίς χρηματοδότηση, παρ’ όλο που έχουν δημοπρατηθεί από την προηγούμενη δεκαετία και προσπαθεί η τωρινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει.  Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το παλαιό πολιτικό σύστημα σχεδίαζε και κατασπαταλούσε τους δημόσιους πόρους χωρίς να παράγει αποτέλεσμα, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση «ημετέρων». Η ολοκλήρωση του είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ήδη φέτος έχει διατεθεί ένα σοβαρό ποσό (πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ως προκαταβολή), και θα γίνει κάθε προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί η αποπεράτωση.
 
Το Γραφείο Τύπου