Συνάντηση Αχτσιόγλου με δανειστές - Στο τραπέζι κατώτατος, αναδρομικά, επίδομα στέγασης και ρύθμιση οφειλών

10:02 π.μ. - Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
10:01 π.μ. - Τετ, 23/02/2019
Image: Συνάντηση Αχτσιόγλου με δανειστές - Στο τραπέζι κατώτατος, αναδρομικά, επίδομα στέγασης και ρύθμιση οφειλών

Με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού ως ειλημμένη απόφαση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς -όπως επισημαίνουν η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αποκλειστικό θέμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προσωπικά.
 
Ο κυβερνητικός προγραμματισμός θέλει η απόφαση για την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, να υπογράφει από την υπουργό Εργασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός, θα τεθεί σε ισχύ, από την 1η Φεβρουαρίου και θα είναι ενιαίος, δεδομένου ότι θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός που ισχύει για τους νέους. Όπως αναμένεται, η εισήγηση της υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο θα τοποθετεί τον κατώτατο κοντά στα 640 ευρώ από 586 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η αύξηση για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών θα αγγίξει τα 130 ευρώ.
 
Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση 24 επιδομάτων, αμοιβών και βοηθημάτων, καθώς και των μισθών στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.
 
Επιφυλάξεις εκφράζονται από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
 
Αναδρομικά
 
Παράλληλα οι δανειστές, δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς -όπως εκτιμάται- η “μαύρη τρύπα” που θα δημιουργηθεί ίσως αγγίξει ακόμη και τα 10 με 12 δις ευρώ.
 
Εντωμεταξύ, οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.00 το πρωϊ, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47) και πορεία προς τη Βουλή, διεκδικώντας την επιστροφή αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές κρατήσεις του 2012.
 
Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ζητά από την διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΠ, εξηγήσεις για την μη εφαρμογή της απόφασης, έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εργασίας έχουν συντάξει μελέτη για τον τρόπο κάλυψης του κόστους και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για απαιτήσεις αναδρομικών διορθώσεων των περικοπών που υπέστησαν στα χρόνια των Μνημονίων.
 
Ρύθμιση οφειλών
 
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα τοποθετηθεί έναντι των δανειστών για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με στόχο την ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών και την συνταξιοδότηση περίπου 80.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι εξαιτίας των οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
 
Επίσης, πρέπει να παρουσιάσει την πορεία υλοποιήσης της μνημονιακής δέσμευσης σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.
 
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε εκκρεμότητα παραμένουν λιγότερες από 40.000 κύριες συντάξεις, κάτω από 40.000 επικουρικές και λιγότερες από 16.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με στόχο έως τον Απρίλιο να έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.
 
Ειδική αναφορά θα γίνει και στο πρόγραμμα επιδότησης στέγης (ενοίκιο και δάνειο) από 7.000 έως 21.000 ευρώ ετησίως, για 300.000 οικογένειες με δαπάνη 400 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου.
 
 
in.gr