Συναγερμός στην Ε.Ε. για κρούσματα Xylella fastidiosa σε τρεις παρτίδες φυτών ελιάς από την Ισπανία

7:26 μ.μ. - Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018
07:10 μ.μ. - Παρ, 19/26/2018
Image: Συναγερμός στην Ε.Ε. για κρούσματα Xylella fastidiosa σε τρεις παρτίδες φυτών ελιάς από την Ισπανία

Η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του Βελγίου γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη- μέλη τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς

Η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του Βελγίου γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη- μέλη τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής του Αλικάντε (Περιφέρεια της Βαλένθιας) και σε μια παρτίδα φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής της Σεβίλλης (Περιφέρεια της Ανδαλουσίας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου.
 
Τα διακινούμενα φυτά συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών της Βαλένθια και Ανδαλουσίας αντίστοιχα.
 
Τονίζεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa. Το να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διατηρείται η χώρα απαλλαγμένη από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα εθνικής σημασίας και υψίστου δημοσίου συμφέροντος.
 
Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας. Μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές.
 
Ιστορικό
 
Για πρώτη φορά την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, το βακτήριο Xylella fastidiosa εμφανίστηκε στο Βέλγιο, στην επαρχία της Δυτικής Φλάνδρας. Βρέθηκε σε μια παρτίδα ελαιόδεντρων που είχαν πρόσφατα εισαχθεί από την Ισπανία, ενώ πολλά φυτά έδειξαν ύποπτα συμπτώματα. Όλα τα μολυσμένα φυτά και τα γύρω φυτά-ξενιστές καταστράφηκαν. Μετά τη λήψη δειγμάτων, επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακές δοκιμές η παρουσία του Xylella fastidiosa. Η παρτίδα τέθηκε αμέσως υπό προσωρινή κατάσχεση. Περαιτέρω έρευνα άρχισε να καθορίζει εάν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί ή όχι. Ο προμηθευτής του φυτικού υλικού εξετάστηκε επίσης από τις ισπανικές αρχές.
 
Ο διευθυντής της επηρεαζόμενης εταιρείας έχει εν τω μεταξύ λάβει την πρόσθετη απόφαση να σταματήσει αμέσως το εμπόριο ελαιόδεντρων και να καταστρέψει αμέσως όλα τα υπάρχοντα ελαιόδενδρα.Περισσότερα για τις χώρες όπου έχει εμφανιστεί το εν λόγω βακτήριο εδώ
 
Πηγή φωτογραφίας: Donato Boscia, Istituto di Virologia Vegetale del CNR, UOS, Bari (IT) - Franco Nigro, Dipartimento di Scienze del Suolo, della Pianta e degli Alimenti, Università degli Studi di Bari (IT) - Antonio Guario, Plant Protection Service, Regione Puglia (IT)
 
 
agro24.gr