Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για την αξία του ακινήτου, τα εισοδηματικά κριτήρια, το επιτόκιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κριτήρια καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.
Σε συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες ύστερα από τη νέα, δεύτερη, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.
«Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
«Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», καταλήγουν.
Τα κριτήρια υπαγωγής
Με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, να καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ (από τις 280.000 ευρώ που ισχύει για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη) και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο νέο πλαίσιο θα υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ).
Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Ειδικότερα, 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και, σύμφωνα με πληροφορίες, όριο οικογενειακού εισοδήματος τα 30.000 ευρώ.
Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη.
Σε ότι αφορά το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο, θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
Η προστασία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί.
Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης της δόσης του δανείου από την πλευρά του κράτους για ευάλωτους δανειολήπτες.
Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νέα κριτήρια και αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτυπωθούν τις προσεχείς μέρες σε σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στη Βουλή και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.
in.gr