Συμφωνία Ε.Ε – Κίνας: Κρητικά ελαιόλαδα στη λίστα των προστατευόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων

8:32 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019
08:06 π.μ. - Τρί, 11/32/2019
Image: Συμφωνία Ε.Ε – Κίνας: Κρητικά ελαιόλαδα στη λίστα των προστατευόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων

100 θα είναι τα προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα

Απόψε το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και το αντίστροφο όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προστασία της Φέτας στην κινεζική αγορά.
 
Μάλιστα επισήμαναν πως στο κείμενο το οποίο πρόκειται να υπογραφεί σήμερα Τετάρτη, θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.
 
Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.
 
Λάδι Σητείας, ούζο, Ελιά Καλαμάτας και Μαστίχα Χίου     
 
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης εκτός από τη φέτα, ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης, καθώς και το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου.
 
ΑΠΕ