Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία από την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

9:17 π.μ. - Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017
09:09 π.μ. - Δευ, 18/17/2017
Image: Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία από την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ενημερωτική εκδήλωση σήμερα στην Ιεράπετρα

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας η Παγκρήτια Τράπεζα διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση σήμερα Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 19.00  στο κέντρο  πολιτιστικής και κοινωνικής μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας , στην Ιεράπετρα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Ηχώ fm 99,8 και την εκπομπή Καλημέρα Λασίθι με δημοσιογράφο την κα Μαρία Τσαγκαράκη ο πρόεδρος κ. Νίκος Μυρτάκης θα παρουσιαστούν  τα χαρακτηριστικά του προγράμματος , τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις συνδεδεμένες  επιχειρήσεις και τους αγρότες παραγωγούς, τα επιμέρους οφέλη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα  και τα προσφερόμενα προγράμματα ασφάλισης θερμοκηπίων και φυτικής παραγωγής,
 
Οι συμφωνίες Συμβολαιακής Γεωργίας αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκρήτια Τράπεζα, χρόνια τώρα, ανταποκρίνεται με συνέπεια στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου του νησιού μας, προσφέροντας εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Μέσα από τη 10ετή επιτυχημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων η Παγκρήτια έχει ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα προσφέροντας στους πελάτες της πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους 245 εκατ. ευρώ και εγγυήσεις ύψους 17,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα ξεκινά δυναμικά τη δραστηριότητα της και στο χώρο της Συμβολαιακής Γεωργίας συνάπτοντας συμφωνίες με ένα αξιόλογο και ικανό πλήθος συνδεδεμένων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, με σκοπό τη στήριξη της κρητικής αγροτικής παραγωγής και της εγχώριας και εξαγωγικής δραστηριότητας του νησιού μας.
 
Γενικό Πλαίσιο Υποστήριξης Συμβολαιακής Γεωργίας
Στο πλαίσιο του προγράμματος της Συμβολαικής Γεωργίας εφαρμόζεται η «Διασυνδεδεμένη Χρηματοδότηση». Η διασυνδεδεμένη χρηματοδότηση αποτελεί μια τριμερή σχέση - ένα «ισόπλευρο» τρίγωνο - που αναδεικνύει την επί ίσοις  όροις σχέση μεταξύ τριών μερών. Της Τράπεζας Του Αγρότη – Παραγωγού Της Συνδεδεμένης Επιχείρησης (Εμπορικής, μεταποιητικής, Αγροτ. Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών). Η Τράπεζα χρηματοδοτεί τον Aγρότη-Παραγωγό, ενώ συγχρόνως μπορεί να χρηματοδοτήσει και τη Συνδεδεμένη με τον αγρότη Επιχείρηση, στην οποία ο πρώτος πουλάει τα προϊόντα του. Ο Αγρότης-Παραγωγός παράγει και πουλάει τα προϊόντα του στη Συνδεδεμένη Επιχείρηση βάση συμφωνίας που προβλέπει να εκχωρεί απευθείας στην Τράπεζα τμήμα των απολαβών του, πριν τις εισπράξει. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει : α. χρηματοδότηση για την παραγωγή του β. τιμές πώλησης γ. παράλληλα οφέλη, όπως ασφάλιση από καιρικές καταστροφές κλπ. Με την εξασφάλιση των παραπάνω ο αγρότης επικεντρώνεται στο έργο του και οδηγείται σε ποιοτική και μεγάλη κατά τεκμήριο παραγωγή. Η Συνδεδεμένη Επιχείρηση μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να κλείσει πιο συμφέρουσες συμφωνίες με τους παραγωγούς.
 
Διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος
 1. Οι Αγρότες- Παραγωγοί αιτούνται χρηματοδότησης από την Τράπεζα. 2. 2. Συνάπτεται μία σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας και της Συνδεδεμένης Επιχείρησης, με σκοπό να καταβάλει η επιχείρηση στην Τράπεζα το τίμημα μέχρι το ποσό για το οποίο ο αγρότης έχει δανειοδοτηθεί. 3. Παράλληλα, ο αγρότης συνάπτει ένα συμφωνητικό με την επιχείρηση που αγοράζει τα προϊόντα του, το οποίο εκχωρεί στην Τράπεζα, με σκοπό την αποπληρωμή του δανείου του. Εναλλακτικά μπορεί να εκχωρήσει την ετήσια επιδότησή του για τον ίδιο σκοπό. 4. Η Τράπεζα μέσω του δικτύου της εξετάζει το αίτημα του Αγρότη – Παραγωγού και εγκρίνει την ένταξή του στο πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας.
 
 
Οφέλη για τις Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις
· Διασφαλίζεται η επάρκεια προϊόντων προς πώληση. · Καθίσταται δυνατός ο ακριβής προγραμματισμός των απαιτούμενων κεφαλαίων για αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών. · Διεκπεραιώνονται με συνέπεια οι παραγγελίες των πελατών. · Διασφαλίζεται η ποιότητα των διατιθέμενων προϊόντων σε εγχώρια και διεθνή αγορά. · Διασφαλίζεται η τιμή τους. · Διασφαλίζεται ρευστότητα για την αγορά προϊόντων και πρώτων υλών. · Ενισχύεται η δυνατότητα εξαγωγικού προσανατολισμού των προϊόντων. · Βελτιώνεται μακροχρόνια ο ταμειακός προγραμματισμός των επιχειρήσεων. · Aξιοποιείται η ρευστότητα που προκύπτει για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.
 
Χρηματοδοτικά Εργαλεία Επιχειρήσεων
1. Πιστώσεις βραχυπρόθεσμης είσπραξης, δηλ. διάρκειας 12 μηνών με εξάμηνη ανακύκλωση και ευνοϊκό κυμαινόμενο επιτόκιο. 2. Ανοιχτός Αλληλόχρεος Λογαριασμός για την αγορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. 3. Κεφάλαιο Κίνησης μέσω Ανοιχτού Αλληλόχρεου Λογαριασμού με κάλυψη επιταγών πελατείας. 4. Χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης, μέσω της συνεργασίας με τον ΟΑΕΠ και ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, μέχρι το 80% του τιμολογίου του εξαγωγέα, με ανταγωνιστικό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
 
Οφέλη για τους Αγρότες – Παραγωγούς
 · Ρευστότητα κατά την καλλιεργητική περίοδο όπου δεν υπάρχουν εισοδήματα. · Δυνατότητα αγοράς αγροτικών εφοδίων φαρμάκων κλπ τοις μετρητοίς και επομένως διασφάλιση καλύτερων τιμών. · Εκ των προτέρων εξασφάλιση αγοραστή για την παραγωγή. · Διασφάλιση άμεσης εξόφλησης από τον αγοραστή σε τιμή που έχει ήδη συμφωνηθεί στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας. · Διασφάλιση κινήτρου για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων και ανάπτυξη του τομέα βιολογικών καλλιεργειών, ενός τομέα με υψηλό περιθώριο κέρδους.
 
 
Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Αγρότες-Παραγωγούς
1. Μέσω Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) - (έως 24.900 €) : Ø Τοκοχρεωλυτικά Δάνεια, ήτοι : Κεφάλαιο Κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα ή Επενδυτικό διάρκειας 2-5 ετών. Ø Πιστοδοτικό Όριο (Κεφάλαιο Κίνησης) διάρκειας 2-5 ετών, με ετήσια ανακύκλωση. 2. Πιστοδοτικό Όριο για Κεφάλαια κίνησης, είτε με κάλυψη επιταγών πελατείας, είτε με εκχώρηση τιμολογίων βάσει της σύμβασης μεταξύ Αγρότη-Παραγωγού και Συνεργαζόμενης Επιχείρησης. 3. Λογαριασμός Υπερανάληψης (Ovedraft), μέσω Παγκρήτιας κάρτας. 4. Εφάπαξ Χρηματοδότηση Κεφαλαίου Κίνησης, μέσω Ενιαίας Ενίσχυσης. 5. Για ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ: a. Επενδυτικά δάνεια μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέχρι τα 24.900 ευρώ b. Κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.
 
Κάρτα Αγρότη Παραγωγού
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας, δημιουργείται Ειδική Κάρτα Αγρότη με ιδιαίτερα προνόμια για τον Αγρότη. · Δυνατότητα υπερανάληψης από καταθετικό λογαριασμό. · Υποστήριξη ως προς τη διαδικασία επιδότησης. · Δυνατότητα για αγορές αγροεφοδίων σε προνομιακές τιμές, μέσω των Συνεταιρισμών στους οποίους ανήκει ο παραγωγός, ή μέσα από συνεργαζόμενα καταστήματα πώλησης εφοδίων. Η Τράπεζα θα διευρύνει κατά το μέγιστο τον αριθμό των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών μέσω των οποίων ο Αγρότης θα μπορεί να κάνει αγορές με τη χρήση της κάρτας του, διασφαλίζοντας παράλληλα προνομιακές τιμές.
 
Λοιπά Χρηματοδοτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες προς Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις. - POS, με ανταγωνιστικές τιμές, χωρίς περιορισμό τζίρου, χωρίς πάγιες χρεώσεις ανά συναλλαγή. - Λογαριασμοί μισθοδοσίας προσωπικού. - Ανταγωνιστικά προγράμματα ασφάλισης.
 
Προνομιακά ασφαλιστικά προγράμματα Αγροτικής παραγωγής Θερμοκήπια:
Ενδεικτικές καλύψεις: φωτιά, καιρικά φαινόμενα, διαρροές, σεισμός, κλοπή περιεχομένου, τρομοκρατικές ή κακόβουλες ενέργειες, έξοδα αμοιβές μηχανικών κλπ. Υπαίθρια φυτική παραγωγή: Συμπληρωματική της κάλυψης του ΕΛΓΑ για κινδύνους που προέρχονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ασφάλισης
 
 
 
Συμβουλευτική Υποστήριξη :
Ηλεκτρονική και Έντυπη επικοινωνία Στην ιστοσελίδα της Τράπεζας (www.pancretabank.gr) παρέχεται δωρεάν ενημέρωση για ισχύοντα ή υπό διαβούλευση προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία, κλαδικές μελέτες κλπ.. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ή έντυπης (μέσω του δικτύου των καταστημάτων) υποβολής ερωτημάτων, τα οποία απαντώνται άμεσα και υπεύθυνα ώστε αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ενδιαφερόμενους πελάτες μας.
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη Ν. Μυρτάκη: